Gemeente Duiven


Onderhoud kunstwerken

---

Op dit moment heeft de gemeente Duiven een tiental kunstwerken en een fontein in haar openbare ruimte staan. Sommige beelden zijn zelf aangekocht en andere zijn geschonken door bijvoorbeeld een projectontwikkelaar of een buurtvereniging.
In 2007 is een beeldkwaliteitplan voor kunst in de openbare ruimte opgesteld. In dit plan `Beelden uit Duiven' worden onder andere voorstellen gedaan voor nieuwe kunstprojecten in onze gemeente. We geven hier binnenkort al uitvoering aan, in het voorjaar van 2009 onthullen we het kunstwerk Zilver Huis van Alphons ter Avest op de rotonde Rijksweg - Vergertlaan.

Het uitbreiden van de kunstcollectie betekent ook zorgen voor het onderhoud van de kunstwerken. Niet alleen de nieuwe kunstwerken moeten schoon gehouden worden, ook de werken die we al in de collectie hebben verdienen het om op een goede manier te worden onderhouden. In het verleden is alleen op ad-hoc basis onderhoud of restauratie uitgevoerd en daar wordt verandering in aangebracht.
Dit voorjaar zijn we een offerteprocedure gestart onder een viertal onderhoudsbureaus, bureau Kunstwacht uit Delft kwam als beste maar ook als voordeligste uit het traject.
Kunstwacht heeft de kunstwerken geïnspecteerd. Dit jaar worden alle kunstwerken onderhanden genomen: zeven kunstwerken worden gerestaureerd en schoongemaakt, vier kunstwerken, die in goede staat verkeren, worden schoongemaakt.
Vanaf woensdag 3 september gaan twee teams in Duiven van start.