Gemeente Voorschoten

heringericht

Begraafplaats Rosenburgh wordt heringericht

fotoaula3 Ruimen van graven
Op begraafplaats Rosenburgh wordt vanaf maandag 29 september gewerkt aan herinrichting. Zo zorgt de gemeente ervoor dat er voldoende begraafcapaciteit is in Voorschoten, ook in de toekomst. Uit onderzoek in 2006 bleek dat de capaciteit niet voldoende zou zijn. De gemeenteraad heeft toen besloten om de begraafplaats te herinrichten.

Zorgvuldig
De gemeente moet daarvoor wel graven ruimen. Het gaat om graven waarvan de grafrechten inmiddels zijn beëindigd of waarvan de grafrusttermijn is verstreken. In het afgelopen jaar zijn nabestaanden zorgvuldig en uitgebreid geïnformeerd over de werkzaamheden. Een aantal nabestaanden heeft gekozen om hun dierbare te herbegraven in een nieuw eigen graf. Stoffelijke resten die niet worden herbegraven in een eigen graf worden bijgeplaatst in een verzamelgraf. Na afronding van de werkzaamheden op de begraafplaats wordt een herdenkingsmonument op het verzamelgraf.

Werkzaamheden
Om netjes en met eerbied voor de overledenen te kunnen werken, worden delen van de begraafplaats voor enige tijd afgesloten voor publiek. Er wordt per grafveld gewerkt, zodat slechts op een klein deel van de begraafplaats sprake is van overlast. De werkzaamheden duren tot de week voor kerst 2008. Tijdens uitvaarten en tijdens Allerheiligen en Allerzielen wordt het werk stilgelegd, zodat die gelegenheden in alle rust kunnen plaatsvinden. Naast het ruimen van graven worden paden hersteld en grafvelden heringericht. Er komt nieuwe beplanting en ook de indeling van de begraafplaats wordt op enkele plekken gewijzigd.

Informatie
De betrokken nabestaanden zijn uitgebreid geïnformeerd. Toch kan het voorkomen dat er nog vragen zijn. Voor algemene vragen kunt u op de begraafplaats terecht bij de beheerder van de begraafplaats, Paul Oudendorp. Hij kan de meeste vragen ter plaatse beantwoorden. Voor specifieke vragen kunt u bellen met Geert Crielaard, beleidsmedewerker groen bij de gemeente. Zijn telefoonnummer is (071) 5600 735. Voor algemene informatie kunt u ook naar de website van begraafplaats Rosenburgh.

* 10 september 2008