Bond tegen het Vloeken

10 09 08 - Bond bepleit aanpak verbale agressie via opvoeding en onderwijs

Verbaal geweld tegen politie en ambulancepersoneel neemt steeds grotere vormen aan. De Bond tegen het vloeken bepleit een preventieve aanpak op het terrein van opvoeding en onderwijs. De organisatie verzorgt jaarlijks niet alleen honderden gastlessen. Met regelmaat vragen scholen de Bond ook een ouderavond te verzorgen.

Na de recente bedreiging van ambulancepersoneel klonk van diverse kanten de suggestie dit geweld aan te pakken via het onderwijs. Urgent maatschappelijk probleem
Het gebrek aan respect en solidariteit in de samenleving vindt ruim een vijfde van de Nederlanders het grootste maatschappelijke probleem, bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dit geeft aan dat er een breed draagvlak is in de samenleving voor een daadkrachtige aanpak van taalverruwing. De Bond tegen het vloeken verzorgt jaarlijks honderden gratis interactieve gastlessen op scholen. De Bond pakt mét andere organisaties een urgent maatschappelijk probleem aan. Rijkssubsidie zou daarom gerechtvaardigd zijn, stelt de organisatie.

Opvoedingsoffensief
VU-socioloog Jaap Timmer riep onlangs in Trouw (19 juli) op tot een opvoedingsoffensief. De Bond tegen het vloeken onderstreept het belang hiervan met het aanbod van ouderavonden op scholen. Op scholen, variërend van reformatorisch tot openbaar onderwijs, gaan de scholenwerkers met ouders in gesprek over het taalgebruik. De presentatie spitst zich toe op de opvoeding. Het samen zoeken naar oplossingen en horen hoe een ander het aanpakt, geeft de ouders weer nieuwe moed en inspiratie, aldus scholenwerker Kees Hazeleger.

Aanpak schelden met kanker
Schelden met kanker is populair onder jongeren, constateert de scholenwerker voortgezet onderwijs. Reden voor de Bond om op termijn een specifieke campagne tegen het schelden met deze ziekte uit te voeren.

In de septembernieuwsbrief Kort&Bondig stelt de nieuwe directeur, Theo Bor, zich voor; presenteert de Bond nieuwe materialen en staat vermeld dat gemeente Krimpen aan den IJssel binnenkort een campagne tegen vloeken start.


---

---

Graag geven we u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Theo Bor (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

Een digitale versie van nieuwsbrief Kort&Bondig september 2008 vinden onder Downloads.

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl