Provincie Overijssel

Provincie zet volgende stap richting Omgevingsvisie

beeldomgevingsvisie_bericht.jpg (20 Kb)
Eind augustus hebben Gedeputeerde Staten het `Beeld Omgevingsvisie' vastgesteld. Een belangrijk uitgangspunt hierin is dat de provincie ruimtelijke plannen wil ontwikkelen aan de hand van ruimtelijke kwaliteit en keuzes voor duurzaamheid. De komende maanden stelt de provincie - in interactie met bestuurlijke partners en maatschappelijke organisaties - een Ontwerp-Omgevingsvisie op.

De wens van Gedeputeerde Staten is om in Overijssel een vitale samenleving tot ontplooiing te laten komen in een mooi landschap. Daarbij moet rekening gehouden worden met zaken als een afnemende groei van de bevolking, veranderingen in woonwensen en economische veranderingen. Maar ook een blijvende toename van mobiliteit en het aantal huishoudens, de druk op de natuur en de klimaatverandering. De hoofdambitie in het Beeld Omgevingsvisie is dan ook: een toekomstvaste groei van welvaart en welzijn met een verantwoord beslag op de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en voorraden. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de keuze voor een continu en beleefbaar watersysteem als dragende structuur van Overijssel. Zo is het doel om de wateropgave meer te verbinden met natuuropgaven en de Ecologische Hoofdstructuur in 2018 gerealiseerd te hebben. Lees meer over ambities en keuzes.

Rode draad
De centrale gedachte in het Beeld Omgevingsvisie is dat de provincie ruimtelijke plannen wil ontwikkelen aan de hand van ruimtelijke kwaliteit en keuzes voor duurzaamheid. Commissaris van de Koningin Geert Jansen kan zich hier goed in vinden. "Ruimtelijke kwaliteit heeft alles te maken met de waardering van Overijssel. Met de kwaliteit van leven, van wonen en recreëren, dat je een goed gevoel hebt in deze provincie. Ik ben daarom blij dat we in het Beeld Omgevingsvisie ervoor kiezen om ruimtelijke kwaliteit, naast duurzaamheid, de rode draad te laten zijn in onze ambities. Er moet een kwaliteitsontwikkeling op gang gebracht worden, waarbij elk project, elke ontwikkeling bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving."
In het Beeld Omgevingsvisie zijn onze ambities en onze gedachten over ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid uitgewerkt in een kaart met ontwikkelingsperspectieven voor Overijssel.

Werkwijze
In het Beeld Omgevingsvisie staat voorop dat de provincie ernaar streeft om maatschappelijke resultaten te boeken waar inwoners van Overijssel belang aan hechten. De provincie vindt het daarom noodzakelijk om de uitdagingen voor de komende decennia samen met publieke, private en maatschappelijke partners aan pakken en - daar waar mogelijk - bestuurlijke partners op een zo laag mogelijk schaalniveau ruimte bieden om op eigen gezag te handelen. Daarnaast wil de provincie de regie op zich nemen op terreinen die ze van provinciaal belang achten. In het Beeld Omgevingsvisie benoemt de provincie die provinciale belangen. Lees meer.

Hoe nu verder?
De komende maanden krijgen de partners van de provincie volop de gelegenheid om te reageren op de beleidsvoornemens. Ook via www.omgevingsvisie.nl kunt u reageren. Al deze reacties worden meegenomen bij het opstellen van een Ontwerp-Omgevingsvisie. Deze Ontwerp-Omgevingsvisie zal naast ambities en beleidskeuzes ook het bijbehorend instrumentarium bevatten, zoals de concept-verordening, stimuleringsregelingen en een uitvoeringsprogramma. Gedeputeerde staten stellen half november de Ontwerp-Omgevingsvisie vast en na bespreking door Provinciale Staten zal de Ontwerp-Omgevingsvisie op 22 december 2008 ter visie worden gelegd, waarmee het formeel juridische traject start. Provinciale Staten zullen uiteindelijk in juni 2009 de Omgevingsvisie Overijssel vaststellen.

Meer informatie
www.omgevingsvisie.nl

De provincie Overijssel voegt het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samen tot één Omgevingsvisie. Daarmee is deze visie het centrale provinciale beleidsplan voor het fysieke leefmilieu in Overijssel. Het vizier is daarbij gericht op 2030.