Gerechtelijke organisatie

Standpunt Raad voor de rechtspraak inzake ongeschreven regels van de rechtbank

Den Haag, 8 september 2008 - Bij de rechtbank Rotterdam weigerde een moslimadvocaat onlangs in de zittingzaal op te staan voor de rechtbank. De Raad voor de rechtspraak steunt het gerechtsbestuur van Rotterdam in haar keuze om voor dit moment voorrang te geven aan de behandeling van zaken waarin deze advocaat optreedt; zaken om deze reden aanhouden zou betekenen dat procespartijen nadeel ondervinden door vertraging in de behandeling.

De Raad is echter van mening dat alle advocaten eerbied moeten tonen voor de autoriteit van het recht. Die autoriteit wordt nu eenmaal door magistraten belichaamd en het betonen van eerbied voor de autoriteit van het recht door op te staan bij de binnenkomst van de rechtbank heeft niets met ongelijkheid van de bij de rechtspleging betrokkenen te maken.

De Raad heeft met instemming kennis genomen van het initiatief vanuit de advocatuur om zo spoedig mogelijk met de betreffende advocaat en diens patroon in gesprek te treden.

Voorts zal de Raad binnen de Rechtspraak een discussie voeren over (handhaving van) de ongeschreven regels van de rechtbank met als doel de uniforme toepassing ervan te bevorderen.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 10 september 2008 Naar boven