Leefbaar Rotterdam

woensdag, september 10, 2008

Geheim houden grondprijzenbrief

Geacht College,

Ons is ter ore gekomen dat de grondprijzenbrief van de gemeente Rotterdam niet meer openbaar is. In deze brief worden de richtprijzen voor grondprijzen van gemeentekavels aangegeven.

Naast afschaffing van de erfpacht was openbaarmaking van de grondprijzenbrief het tweede heilige krakkemikkige PvdA-ambtenarenhuisje dat door Leefbaar is gesloopt. Het vorige college heeft ervoor gezorgd dat deze brief openbaar werd gemaakt. De richtprijzen in de brief kunnen de interesse wekken van nieuwe ontwikkelaars, en ambtenaren kunnen minder onder een hoedje spelen met hun welgezinde ontwikkelaars, corporaties en andere initiatiefnemers. Met andere woorden, de markt wordt opengetrokken, de dynamiek wordt vergroot en de kans op fraude en omkoping neemt af. Toch ook iets wat een PvdA-college moet voorstaan, althans in theorie. We hadden dan ook niet verwacht dat de grondprijzen van de laatste jaren weer geheim zijn. Initiatiefnemers kunnen nu weer het bos in gestuurd worden door niet welwillende ambtenaren, die zelf kunnen kiezen met wie ze wel en niet zaken willen doen. Het riekt naar achterkamertjes waar nog slechts met een beperkt aantal ontwikkelaars zaken wordt gedaan. Kortom, een gesloten vastgoedmarkt en te hoge prijzen, ten koste van de gemeente, van huurders en van kopers.

Het argument dat de gemeente opbrengsten derft als prijzen bekend zouden zijn, is in de vorige periode met algemene instemming van de ambtenaren die er verstand van hebben als onwaar van tafel geveegd. De prijzen zijn immers richtlijnen, en er kan van af worden geweken als de situatie dat rechtvaardigt (residuele grondprijsberekening). Iedere initiatiefnemer weet dat ook, en kan er prima mee omgaan.

Leefbaar Rotterdam heeft hier de volgende vragen over:


1. Waarom heeft u besloten de grondprijzenbrief weer geheim te maken?


2. Is residuele grondwaarde nog steeds het uitgangspunt van de gemeente?


3. Onderschrijft u onze analyse van een gesloten markt met alle nadelen van dien, zoals in de tekst hierboven is beschreven? Zo ja, waarom houdt u de brief toch geheim? Zo nee, is dat niet erg naïef en gaat dat niet ten koste van de openheid van de vastgoedmarkt en de overheid, en van de eindprijzen die huurders en kopers betalen?


4. Wat is er veranderd tussen 2004 en heden, op basis van welke ervaringen?


5. Bent u van plan de nog niet vastgestelde grondprijzenbrief van 2008 wel weer openbaar te laten zijn? Zo nee waarom niet.

Als u ons verzoek afwijst, overwegen wij een WOB-procedure te starten.

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors