Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 september 2008

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over de voortgang van de EUFOR-missie in Oost-Tsjaad


1. Heeft u kennisgenomen van het rapport van Oxfam over de invloed van de EUFOR- en MINURCAT-missie in Oost-Tsjaad op de situatie van de vluchtelingen aldaar?(1}


2. Herkent u het door Oxfam geschetste beeld dat de grootste bedreiging voor de vele vluchtelingen en burgers niet de grootschalige aanvallen van rebellen zijn, maar juist alledaagse criminaliteit en banditisme?


3. Klopt het door Oxfam geschetste beeld dat de Tsjadische politie en MINURCAT niet in staat zijn om de Tsjadische bevolking en vluchtelingen te beschermen tegen deze vormen van onveiligheid?


4. Is het juist dat er tot op heden ca. 300 DIS-politieagenten door MINURCAT zijn opgeleid en dat dit achterloopt bij de verwachtte resultaten? Zo ja, waarom blijft de opleiding van DIS-politieagenten achter bij doelstellingen?


5. Is het juist dat deze reeds opgeleidde politieagenten nog niet ingezet zijn? Zo ja, waarom zijn zij nog niet ingezet?


6. Deelt u de aanbeveling van het rapport dat de EUFOR-missie haar patrouilles moet uitbreiden in de gebieden waar veel vluchtelingen aanwezig zijn of in gebieden waar vluchtelingen voedsel verbouwen?


7. Ziet u verder in het rapport aanleiding om uitvoering van de missie aan de orde te stellen in Europees verband en aan te dringen op verbeteringen?

(1} Mission incomplete: why civilians remain at risk in eastern Chad, Oxfam Briefing Paper, September 2008