Gemeente Almere

Almere positief over Structuurvisie Randstad 2040

10-09-2008

Luchtfoto Noorderplassen West De gemeente Almere is positief over de Structuurvisie Randstad 2040, die minister Jacqueline Cramer vorige week presenteerde. Wethouder Adri Duivesteijn: "In de Structuurvisie wordt vermeld dat een grootschalige stedelijke ontwikkeling van Almere noodzakelijk is. Ik zie de groei van Almere dan ook als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Almere ontlast de Randstad; het kabinet zal op haar beurt moeten investeren in Almere."

Almere kan een belangrijke bijdrage leveren aan de invulling van de Structuurvisie Randstad 2040. De stad heeft voldoende ruimte om een relatief groot deel van de 500.000 benodigde nieuwe woningen te realiseren. De opgave is om tot 2030 60.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan het grootste deel voor woningzoekenden uit de Amsterdamse regio, een deel voor die uit de Utrechtse regio en een deel voor de Almeerders zelf. Op deze manier wordt de woondruk op Amsterdam en Utrecht aanzienlijk verlicht, terwijl het Groene Hart groen blijft. Verder kan Almere - onder andere door het creëren van 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen - de internationale concurrentiepositie van metropoolregio Amsterdam versterken.

Wethouder Duivesteijn: "De groei van Almere - de Schaalsprong Almere 2030+ - is verankerd in de Structuurvisie Randstad 2040. Het zijn niet langer plannen; de groei van Almere is nu officieel ruimtelijk beleid. Een belangrijke stap! We kunnen onze gezamenlijke doelstellingen nu gaan verwezenlijken. Het gaat dan niet alleen om de bouw van huizen en het realiseren van arbeidsplaatsen, maar ook om - bijvoorbeeld - een snelle en goede inpassing van de A6."

Mogelijkheden
Gezien de bijdrage die Almere aan de Randstad levert - een bijdrage die in de Structuurvisie `officieel' wordt onderkend - bestaat er een gezamenlijk belang bij het creëren van mogelijkheden voor een succesvolle Schaalsprong. Een IJmeerverbinding, die Almere met Amsterdam verbindt, is een belangrijke schakel in de dubbelstad Amsterdam/Almere, en van groot belang om de 350.000 inwoners die Almere in 2030 zal tellen te kunnen vervoeren. Ook de ontwikkeling van een buitendijks Pampus is een grote - en bijzondere - kans. Plannen om buitendijks te bouwen, waarmee de stad letterlijk en figuurlijk haar grenzen verlegt, zijn in vergevorderd stadium. Zeker als het advies van de Deltacommissie wordt overgenomen, en het waterpeil van het Markermeer en IJmeer wordt losgekoppeld van het IJsselmeer, is de weg vrij om te starten met buitendijkse bouw. Wethouder Duivesteijn: "Met het advies van de Deltacommissie is een grote stap gezet. We kunnen nu
- bij wijze van spreken - morgen starten met de ontwikkeling van Pampus. "

Uitreiking rapporten Schaalsprong Almere 2030+
Conform de afspraken in het contract Urgentie Programma Randstad onderzoekt Almere momenteel of en hoe de stad kan groeien. Dit onderzoek bestaat uit verschillende bouwstenen. De rapporten `Masterplan Pampus', `Ontwikkelingsstrategie Oost' en `Bestaand Stedelijk Gebied', waarin de resultaten van onderzoek naar deze bouwstenen staat beschreven, worden op 23 oktober overhandigd aan minister Jacqueline Cramer. Deze overhandiging vormt de start van een volgende fase, waarin de bouwstenen worden samengevoegd, en een integraal plan wordt ontwikkeld.