Gemeente Bodegraven

Huiselijk geweld: ook in Bodegraven

Het ministerie van Justitie is tot half september de campagne "Nu is het genoeg. Help jezelf, Help de ander." aan het herhalen. Dat betekent TV-spots (Postbus 51), radiospots en advertenties. In de bijla-ge vindt u een aantal teksten uit die campagne.

Ook in Bodegraven komt huiselijk geweld voor. In 2007 is 29 keer aangifte gedaan bij de politie. Vol-gens teamchef politie Henk Zielstra wordt gelukkig de laatste anderhalf jaar steeds vaker aangifte gedaan: "Mensen merken dat we daadwerkelijk vervolgen, daadwerkelijk de dader meenemen en daadwerkelijk kunnen helpen". "Huiselijk geweld komt vaker voor dan je als normaal mens zou denken" volgens Suzan van Waarden van maatschappelijk werk Kwadraad in Bodegraven. Hierin verschilt Bodegraven niet van andere ge-meenten. Bodegraven kent wel veel kerkgaande inwoners en bij hen bestaat vaak de angst dat ze `moeten' scheiden als ze hulp zoeken. Dat is natuurlijk niet zo. Er is genoeg andere hulp beschikbaar afhankelijk van de situatie. Denk bijvoorbeeld aan relatiegesprekken met maatschappelijk werk of trainingen om beter met agressieve gevoelens om te kunnen gaan. Plegers worden daarom ook na-drukkelijk uitgenodigd om hulp te vragen.

De politie wordt er vaak bijgehaald in crisissituaties maar slachtoffers kunnen ook op andere momen-ten contact opnemen met de politie: graag zelfs. Als iemand zelf geen aangifte wil doen dan kan de politie `ambtshalve vervolgen' en het zo oppakken. Als aangifte niet wenselijk is kan toch hulp worden gezocht en een melding in het systeem gezet. Mocht de dader een veelpleger blijken en toch aangifte gedaan worden dan "tellen" de meldingen. De rechter neemt eerdere meldingen bijvoorbeeld mee in zijn oordeel over gevangenisstraf en verplichte behandeling.