Gemeente Dalfsen

Dalfsen aan de slag met duurzaam inkopen

10-09-2008

Wethouder De Vries ondertekent de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen.

Dalfsen - Wethouder Ton de Vries ondertekent op 15 september in Nijverdal de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen. Dit gebeurt tijdens het minisymposium `Duurzaam inkopen, een kwestie van doen!'. Door deelname aan het programma verklaart de gemeente Dalfsen mee te willen werken aan continue verbetering in de richting van duurzame ontwikkeling.

Overheden kunnen via het ondertekenen van een deelnameverklaring de intentie uitspreken dat zij duurzaamheid serieus mee willen nemen bij hun inkopen. Deelname aan Duurzaam Inkopen is een goede stimulans voor organisaties om het meenemen van duurzaamheidscriteria bij de aanschaf van producten en diensten een stap verder te brengen. Inmiddels hebben ruim 150 gemeenten de verklaring getekend.

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft het Programma Duurzaam Inkopen ontwikkeld om duurzaam inkopen bij overheden te stimuleren. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het programma Duurzaam Inkopen ook te ondertekenen.

Met het vaststellen van de notitie `hoofdlijnen meerjarenprogramma duurzaamheid- en klimaatbeleid' in augustus. gaf het college opdracht om aan de slag te gaan met een meerjarenprogramma. Onderdeel daarvan is duurzaam inkopen. Daarom is nu het geschikte moment aangebroken om als gemeente hiermee een start te maken door de deelnameverklaring te ondertekenen.

De rijksoverheid wil samen met de medeoverheden de markt voor duurzame producten stimuleren door het goede voorbeeld te geven en zelf duurzame producten te kopen. Door als overheden duurzaam in te kopen, krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls. De overheden hebben zichzelf duidelijke doelen gesteld: de rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Provincies en waterschappen hebben minimaal 50 procent in 2010 als doel gesteld en zijn in gesprek over verhoging.