Groen!

Brussel, 10 september 2008

Sociale staatshervorming moet wijken voor partijbelang van Vlaamse regeringspartijen

De sp.a die er maanden heeft voor gekozen om de kat uit te bomen te kijken en links Vlaanderen niet te vertegenwoordigen, staat vandaag, met de blik gericht op de verkiezingen van juni 2009 te trappelen om de plaats van Groen! in te nemen. Mieke Vogels, Groen! voorzitster: " Groen! is echt verontwaardigd. Maanden hebben wij man en macht ingeschakeld om constructieve en creatieve oplossingen aan te reiken aan de onderhandelaars. Ja, het klopt, wij gaven niet op en ja, we hebben steeds de kaart van een sterke federale staat met solidariteitsbasis en een ecologische kader getrokken. Blijkbaar waren wij een luis in de pels van de hardcore Vlamingen. Dat de sp.a in deze samenstelling er liever voor kiest om zonder Groen! te onderhandelen, bewijst dat ook voor hen de verkiezingen boven een echte oplossing die onze samenleving vooruithelpt, staat. Dit is helemaal onbegrijpelijk voor een partij die niet ophoudt te zeggen dat ze gaan voor een sociale staatshervorming. Een sociale en ecologische staatshervorming heeft meer kansen met groenen aan tafel dan met VLD of CD&V."

De regering Peeters plaats de onderhandelingen in de schoot van de Vlaamse regeringspartijen: CD&V, N-VA, Spa en VLD . Groen! die al sinds het begin van de onderhandelingen, eerst met octupus en dan met heptapus, constructief heeft meegewerkt om uit de communautaire impasse te raken wordt hiermee buiten spel gezet. En dat net terwijl de groenen, zowel aan Vlaamstalige als Franstalige kant, de enigen waren die steeds consequent zijn gebleven. Groen! en Ecolo hebben als enigen gehamerd op blijvende dialoog en constructieve oplossingen naar voren geschoven om de politieke impasse te doorbreken. De bruggenbouwer aan de onderhandelingstafel wordt nu door de Vlaamstalige partijen aan de kant geschoven. Een zoveelste bewijs dat de Vlaamstalige partijen geen oplossing meer voor de verkiezingen willen.

Nu duidelijk is dat het echt niet de bedoeling is nog voor de verkiezingen een sociale staatshervorming op te starten zodat ons land klaar is voor de uitdagingen van de toekomst, zal Groen! zich richten op wat echt van tel is: alternatieven uitwerken voor de toekomst door middel van haar parlementaire activiteiten, het horizoncongres, de ledenwerking, concrete acties in de straat, ... en opnieuw de mensen tonen dat verandering mogelijk is en dat zij daar actief kunnen aan meewerken. Mieke Vogels, Groen! voorzitster, wil dat haar partij de mensen terug hoop op anders en beter geeft: "Groen! wil een antwoord bieden op de politieke gelatenheid van de voorbije maanden. De mensen hebben geen nood aan een nieuw seizoen van deze moddersoap maar willen een duidelijk, inspirerend en hoopvol verhaal. Groen! wil hen dit geven."

Mieke Vogels