Provincie en gemeente kiezen voor noordelijke variant rondweg Ens

De provincie en gemeente Noordoostpolder hebben gekozen voor de noordelijke variant van het tracé voor de rondweg Ens tussen de Kamperweg en de Drietorensweg. De hele rondweg zal na 2015 gereed zijn. Met deze keuze kunnen de plannen voor een noordelijke ontsluiting voor het bedrijventerrein in Ens verder worden uitgewerkt. Deze weg is de 1e fase van de rondweg. De aanleg van de
ontsluitingsweg gebeurt aansluitend aan de aanleg van de N50 (2012/2013). Wel verricht de gemeente Noordoostpolder nog een nadere verkenning naar de mogelijkheid van een meer noordelijk gelegen variant.

De Baan/het Oostereind in Ens, de doorgaande weg door het dorp, wordt steeds meer gebruikt door doorgaand verkeer. De aanleg van de N50 betekent nog meer verkeer voor deze weg. Bewoners ervaren het verkeer als hinderlijk en gevaarlijk en vrezen dat in de toekomst de leefbaarheid verder afneemt.

De afgelopen jaren zijn er meerdere verkeersmaatregelen getroffen. Zo zijn er zebrapaden op De Baan aangelegd en onlangs is een nieuwe ontsluitingsweg naar het kassengebied Ens-zuid in gebruik genomen. Deze nieuwe weg aan de zuidzijde van het dorp,aangelegd in opdracht van de gemeente, betekent dat minder (vracht)verkeer van de weg door het centrum van Ens gebruik maakt.

Een rondweg aan de noordzijde van het dorp is de structurele oplossing voor het probleem op De Baan. Verwacht wordt dat de
verkeersintensiteit op De Baan/Het Oostereind met ongeveer 5.000 auto's per dag zal afnemen. De provincie en gemeente hebben een studie laten uitvoeren naar het beste tracé voor deze rondweg. Uiteindelijk zijn twee varianten voor het gedeelte van de rondweg tussen de Kamperweg en de Drietorensweg uitgewerkt:

* een variant door het betaande bedrijventerrein langs de noordzijde van de Enserdwarstocht

* een variant ongeveer 150 m ten noorden van het bestaande bedrijventerrein

Beide tracés hebben voor- en nadelen. Deze zijn op een informatieavond aan de bewoners in Ens toegelicht. De voorkeur van de bewoners hebben provincie en gemeente betrokken bij bij de besluitvorming. Mede daarom is gekozen voor de meest noordelijke variant. Naar het aansluitende gedeelte van de rondweg tussen de Drietorensweg en de Zuiderringweg zal mede in verband met de toekomstige
uitbreidingsplannen voor woningbouw in dit gebied nog nader onderzoek moeten plaatsvinden.

De aanleg van de hele rondweg zal na 2015 plaatsvinden, onder andere afhankelijk van de uitbreiding van het bedrijventerrein en de woningbouw in Ens. Nu wordt begonnen met de daadwerkelijke aanleg van het gedeelte tussen de Kamperweg en het bedrijventerrein. Deze ontsluitingsweg maakt het bedrijventerrein Ens beter bereikbaar als de N50 is aangelegd en zorgt voor minder (vracht)verkeer op de Waterkant en De Baan.

Omdat de aanleg van de rest van rondweg voorlopig nog niet plaatsvindt zal de provincie samen met de gemeente en bewoners een plan uitwerken om de komende jaren de verkeerssituatie op De Baan in Ens te verbeteren.