Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 september 2008

Vragen van de leden Kuiken en Heerts (beiden PvdA) aan de minister van BZK en Justitie

over het strafrechtelijk vervolgen van geweld tegen hulpverleners


1. Heeft u kennis genomen van het bericht in het Parool van 10 september 2008 over de vrijspraak van jongeren die verdacht werden van openlijke geweldpleging tegen ambulancepersoneel en een passerende arts?{1]


2. Kunt u de Kamer inzicht geven in het aantal gevallen van geweldpleging tegen hulpverleners en ambtenaren dat jaarlijks geregistreerd wordt, het aantal zaken waarin strafrechtelijke vervolging ingesteld wordt en het aantal veroordelingen?


3. Heeft u inzicht in het aantal strafzaken waarbij geweld tegen hulpverleners in groepsverband plaatsvond en een ieders individueel aandeel voor de rechter niet vast te stellen was? In hoeveel gevallen wordt een groep collectief aansprakelijk gesteld voor het gebruikte geweld?


4. Deelt u de mening dat camera's op ambulances en andere hulpverleningsvoertuigen de bewijslast bij openlijke geweldpleging kunnen ondersteunen en daarmee de veiligheid van hulpverleners kunnen verbeteren? Zo ja, wilt u de technische en juridische mogelijkheden hiervan onderzoeken en de uitkomst aan de Kamer meedelen?

{1] Parool, 10-9-2008 "Belagers ambulance Mirandabad vrijuit"