Warchild


Hervatting werk in Georgië
War Child hervat haar werkzaamheden in Georgië naar aanleiding van het recente geweld in de regio's Zuid Ossetië en Abchazië. In 2006 droeg War Child haar programma in Georgië over aan lokale partnerorganisaties die in staat waren om het programma zelfstandig voort te zetten. Echter, door het recentelijke geweld in de regio, zijn belangrijke basisvoorzieningen en materialen verwoest die onze voormalige partners zelf niet kunnen herfinancieren. Bovendien is de behoefte aan hulp gegroeid gezien het extreme geweld waar kinderen op dit moment mee worden geconfronteerd. "Dan moet je snel schakelen en actie ondernemen."

Verwoest huis in Georgie Wederopbouw en uitbreiding War Child hervat de steun aan partners in Georgië in de wederopbouw van basisvoorzieningen zodat zij hun werk kunnen voortzetten. Anderzijds steunen we hen in het uitbreiden van hun werkzaamheden om de kinderen die slachtoffer zijn van het recente conflict te helpen.

"Je blijft je verantwoordelijk voelen voor de kinderen in Georgië, een land waar we jarenlang een succesvol programma hebben gehad", vertelt Waldo Serno, Adjunct Hoofd Programma's bij War Child. "We hebben destijds de capaciteit van lokale organisaties zodanig ontwikkeld, dat het werk ook na vertrek van War Child door zou blijven gaan. Door het oplaaiende conflict hebben ze nu extra ondersteuning nodig. Dan moet je snel schakelen en actie ondernemen. Gelukkig kúnnen we door hun aanwezigheid en expertise ook snel bijspringen."

Geen water, eten of licht
In de regio Zuid Ossetië leven door de oorlog in zeer erbarmelijke omstandigheden. In kelders, soms dagenlang zonder water, eten of licht. Ook zijn vele duizenden mensen op de vlucht geslagen, zowel naar Rusland als Georgië. War Child start met de steun aan de organisatie `Journalists for Human Rights'. Deze organisatie heeft zich ten doel gesteld om met steun van War Child 24 workshops te organiseren voor kinderen die hebben moeten vluchten voor het geweld. Doel is om deze kinderen te helpen in het verwerken van hun ervaringen met het recente militaire optreden.

Kinderen uit het programma van 2004 Radio
Een andere partnerorganisatie `ATINATI', biedt in Georgië hulp aan vluchtelingen uit Abchazië. Een belangrijk onderdeel van hun activiteiten is het uitzenden van een voorlichtend radioprogramma waarin voor kinderen relevante onderwerpen aan de orde komen. Door de verwoestingen is de antenne van het radiostation vernield. War Child financiert de herbouw van de antenne, zodat ATINATI haar praatprogramma's via de radio kan voortzetten.

Andere ondersteuning aan voormalige of nieuwe partners wordt nog onderzocht.