Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 9 september 2008

Boek vereeuwigt Haagse interieurs door de eeuwen heen

Hoe de Haagse interieurs door de eeuwen heen zijn veranderd, is te zien in het boek `Rijk van Binnen'. Het boek van kunsthistorica Botine Koopmans verschijnt morgen en maakt onderdeel uit van de monumentenreeks (de VOM-reeks) van de gemeente Den Haag. Opvallende verschijning erin is het fraaie interieur van de Zweedse ambassade aan het Lange Voorhout 28. In dit monumentale pand overhandigt wethouder Marnix Norder (Monumentenzorg) morgenmiddag het eerste exemplaar aan de Zweedse ambassadeur, de heer Hans Magnusson.

Met veel foto's toont het boek aan hoe de Haagse interieurs van de veertiende eeuw tot en met de na-oorlogse wederopbouwperiode zijn veranderd. Er is een representatieve selectie gemaakt van ruim vijftig monumentale interieurs waarin deze ontwikkeling zichtbaar wordt gemaakt. Dit van de sobere Middeleeuwen, de rijke zeventiende eeuw, de weelderige decoraties uit de tijd van de Barok en Art Nouveau tot het strakke lijnenspel van het Modernisme. Opvallend is dat ook in vorige eeuwen het modebeeld snel kon veranderen en de interieurs zo ook een geheel ander uiterlijk kregen.
Bijzonder aan de illustraties is dat van alle interieurs recente foto-opnames zijn gemaakt. Daarbij is alleen gewerkt met daglicht waardoor de interieurs hun natuurlijke lichtval behouden. Dit geeft ieder interieur een specifieke sfeer die de werkelijkheid het beste benadert.

`Rijk van Binnen' maakt het rijke en monumentale interieurverleden dat anders alleen voor een select gezelschap is voorbehouden voor een breed publiek toegankelijk. Daarnaast kan het ook een belangwekkende inspiratiebron zijn voor moderne woonontwerpers. Het boek telt 224 pagina's en is te koop voor 19,50 bij de boekhandel.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gemeente Den Haag