KPN NV

KPN Nieuws

Vrouw baas over afstandsbediening

Datum

10 september 2008

Nummer

074

Nederlanders kijken graag en veel televisie, maar besluiten bijna nooit democratisch op welk kanaal er wordt afgestemd. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is meestal niet de man, maar de vrouw de baas over de afstandsbediening. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Digitenne van KPN, uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw Research. Hieruit kwamen nog meer opmerkelijke feiten over het gedrag van de televisiekijkende Nederlander naar voren.

Groot aantal zenders niet bekeken

Televisie kijken blijft een favoriet tijdverdrijf: de meeste mensen kijken zo n drie tot vier uur per dag. Het aantal mensen dat vijf tot zes uur kijkt is zelfs gestegen ten opzichte van 2007 (17 vs. 12 procent). Bij het kijken blijft een groot gedeelte van het zenderaanbod onbenut. Meer dan de helft van de ondervraagden ontvangt meer dan 31 kanalen, maar het grootste deel van de mensen bekijkt er maar zes tot tien. Eén op de drie mensen kijkt zelfs maar naar maximaal vijf zenders. Op welk kanaal wordt afgestemd, is zelden een democratische beslissing. En daarbij beslissen vrouwen vaker alleen wat er op televisie komt dan mannen (38 vs. 25 procent).

Flatscreen in de huiskamer, tv op de slaapkamer raakt uit de gratie

Bij de meeste mensen staat de tv in de huiskamer, bij een derde van de huishoudens is dat een flatscreen. Vanuit bed tv kijken, is minder populair dan in 2007. Nu heeft 56 procent van de televisiebezitters een toestel in de slaapkamer, tegenover 61 in 2007. Ook hebben minder kinderen een toestel op hun slaapkamer staan 14 procent nu tegenover 21 procent vorig jaar. De tv is voor 6 procent van de mensen zo belangrijk, dat de vakantielocatie altijd afhangt van de mogelijkheid of er kan worden gekeken.

Kijken doen we steeds vaker digitaal, en niet meer via de kabel. Keek vorig jaar nog 60 procent analoog via de kabel, nu is dat gedaald tot 48 procent. Het aandeel digitale kijkers steeg met 12 procent tot 51 procent.

Na de zomerstop weer genieten van tv-personality s

Pauw en Witteman zijn het favoriete tv-duo van bijna een kwart van de ondervraagden. De kwaliteit van de tv-programma s beoordelen we over het algemeen als goed, maar we vinden het jammer om tijdens de zomerstop Paul de Leeuw te moeten missen (dertig procent). Mensen zijn blij in september weer te kunnen kijken naar detectives en thrillers (44 procent), actualiteitenprogramma s (41 procent), documentaires en een uitgebreid journaal (beide 40 procent).

Over Digitenne

Digitenne van KPN heeft inmiddels zo n 670.000 klanten. Voor 7,50 per maand (nieuwe prijs per 1/10) krijgen die 23 tv zenders en 19 radiozenders in digitale beeld- en geluidskwaliteit. Het werkt via de ether. Een antenne plukt tv signalen uit de lucht en stuurt deze via een digitale ontvanger (tuner) naar de tv.