Fortis Bank

Persbericht

Brussel, 10 september 2008

Fortis Private Equity neemt meerderheidsparticipatie in ArtStone NV

Fortis Private Equity (FPE) heeft samen met de huidige aandeelhouders en managers een Owner Buy-Out(1) opgezet en hierbij een meerderheid in de klinkerproducent ArtStone NV verworven. De bestaande aandeelhouders blijven met een belangrijke aandeelhouderspositie de onderneming ondersteunen.

Ann De Schutter en Bob Verbruggen hebben ArtStone NV opgericht in 2000 en nemen sindsdien het management ervan waar. FPE is verheugd te kunnen samenwerken met www.fortis.be ArtStone's ervaren management team dat zich engageert om de groei van het bedrijf verder te stimuleren, ondermeer door de ontwikkeling van nieuwe producten zoals LoftStone en door het openen van nieuwe verkooppunten.

Ann De Schutter en Bob Verbruggen zijn overtuigd dat de tijd rijp is om aansluiting te zoeken bij externe financiers. "Om op dit tempo te kunnen blijven groeien zijn belangrijke investeringen in bijkomende verkoopkanalen en productiemiddelen nodig, maar tevens om de marktevolutie op de voet te kunnen blijven volgen . De instap van Fortis Private Equity stelt ArtStone in staat haar positie in de tuin- en bouwmarkt aanzienlijk te versterken."

Brigitte Boone, CEO Fortis Commercial and Investment Banking, zegt: "De owner- en management buy-out van ArtStone is een goed voorbeeld van hoe Fortis Private Equity (FPE) een oplossing op maat kan bieden voor de groei- en de successieproblematiek. Deze meerderheidsdeelname past perfect in onze strategie om te investeren in succesvolle middelgrote ondernemingen met een sterke positie in een nichemarkt, en een ervaren management team."
Bernard Raevens, Senior Investment Manager, voegt hieraan toe: "ArtStone heeft een sterk en uniek business model dat zowel de productie van klinkers en verkoop aan de eindgebruiker omvat. Als klankbord en actieve partner zijn wij erop gebrand onze expertise en netwerk in te zetten en de ambitieuze doelstellingen van dit nog jonge bedrijf te ondersteunen."

(1) Een Owner Buy-Out is een transactie waarbij de bestaande aandeelhouders van een onderneming, doorgaans samen met een nieuwe partner, een structuur opzetten waarbij ze hun participatie gedeeltelijk te gelde maken en tegelijkertijd de financiële basis leggen ter financiering van de groei van de onderneming.

About ArtStone :
ArtStone is actief in de productie en distributie van een breed gamma klinkers, natuursteen en daaraan verbonden producten, zowel voor professioneel als voor privégebruik. Het heeft een eigen fabriek in Heusden- Zolder voor de productie van klinkers in allerlei kleuren en afmetingen. Daarnaast heeft ArtStone ook een productiefaciliteit die instaat voor het verzagen en afwerken van Belgische blauwe steen en andere natuursteen. De onderneming stelt ongeveer 40 mensen tewerk en heeft een omzet van ongeveer EUR 12m.

ArtStone richt zich vooral op de residentiële markt en heeft een netwerk van 6 verkooppunten, 5 in België en 1 in Nederland. Deze verkooppunten opereren allemaal onder het merk ArtStone. De verkooppunten zijn outdoor toonparken waar tuinarchitecten voorbeelden hebben gemaakt van hoe klinkers en natuursteen kunnen gebruikt worden op opritten, terrassen en dergelijke. Meer informatie is beschikbaar op www.artstone.be

About Fortis :
Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Wij bieden particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed aanbod van financiële producten en diensten via eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair of via andere partners. Met een marktkapitalisatie van EUR 22.5 miljard (31/08/2008), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Wij zijn aanwezig in meer dan vijftig landen met ruim 65.000 gedreven, professionele medewerkers. Hierdoor zijn wij een vooraanstaande financiële dienstverlener in Europa, een eersteklas vermogensbeheerder en een van de drie grootste private bankers. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.be

Fortis Merchant Banking verzorgt financiële diensten op maat voor (middel)grote ondernemingen en institutionals. Als wereldwijde organisatie hebben wij ruime expertise in liquiditeitenbeheer, financiering van eigen en vreemd vermogen, gestructureerde financieringen, afdekking van commerciële en financiële risico's en vermogensstructurering. We bieden een compleet dienstenpakket aan internationale producenten, exporteurs en importeurs van grondstoffen. In fondsenadministratie, global custody, securities lending en clearing zijn wij wereldleiders.

Dankzij ons geïntegreerde netwerk combineren wij de kracht van een internationale groep met lokale expertise. Onze Relationship Managers coördineren alle bankzaken en kunnen een beroep doen op specialisten op alle financiële terreinen. De bundeling van klantenkennis, expertise, innovatieve oplossingen en internationale aanwezigheid staat garant voor de groei van onze cliënten en van Fortis.

Fortis Private Equity is een volle dochter van Fortis en beheert een portefeuille van ruim EUR 1,7 miljard, bestaande uit directe investeringen in ondernemingen en indirecte investeringen in fondsen. Voor de directe investeringen richt Fortis Private Equity zich op middelgrote ondernemingen met een waarde tussen EUR 10m en EUR 250m, en heeft hiertoe teams in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Azië. Fortis Private Equity steunt de ontwikkeling en groei van ondernemingen en biedt oplossingen voor aandeelhouders. Meer informatie is beschikbaar op www.merchantbanking.fortis.com