Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Brief aan Dierenbescherming betreffend trainingsmethoden paarden

10 september 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister reageert op een brief van de directeur van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren over trainingsmethoden bij paarden.

D i rectie Landbouw

Geachte Voorzitter,
Hierbij ontvangt u in reactie op het verzoek van de vaste Kamercommissie voor LNV een afschrift van mijn reactie op de brief van de directeur van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren over trainingsmethoden bij paarden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
20 mei 2008 08-LNV-B-70 DL. 2008/2253 10 september 2008

Brief aan Dierenbescherming betreffend
trainingsmethoden paarden

D i rectie Landbouw

Geachte heer Dales,

Dank voor uw brief waarin u mij verzoekt om een wettelijk verbod in te stellen voor dieronvriendelijke trainingsmethoden. U baseert uw verzoek op een persbericht verschenen op de website van de Fédération Equestre Internationale (FEI) over 'hyperflexie'. In dit persbericht werd gesteld dat het gebruik van 'hyperflexie' gezien werd als een vorm van mentale mishandeling en dat de FEI het gebruiken van deze manier van trainen niet ondersteunt. Dit persbericht is vlak na verschijnen weer ingetrokken en van de site gehaald.
In 2006 heeft de FEI naar aanleiding van een aantal klachten dat de 'hyperflexie' trainingsmethode mogelijk schadelijk zou zijn voor het welzijn van het paard, een workshop georganiseerd met 50 internationale wetenschappers en experts uit de internationale paardensport. De resultaten en conclusies van deze workshop zijn vastgelegd in een rapport. Daaruit komt onder andere naar voren dat: * "Evidence presented at the workshop indicated that in experienced hands there was apparent abuse, improper welfare or clinical side effects associated from the use of hyperflexion. However, if not practiced correctly, there are serious concerns for welfare and possible clinical injury that will affect a horse's well-being and performance.
* Ground rules are urgently required so that FEI Stewards can be briefed to take action and present abuse of the technique in all disciplines. * The Veterinary Committee should now identify what research is required to confirm unequivocally whether or not there is a welfare issue involved in training techniques using hyperflexion."
In uw brief stelt u dat het een gemiste kans is voor de paardensportsector om te laten zien dat het ernst is met het welzijn van paarden. In het verslag van de FEI workshop over 'hyperflexie' is aangegeven dat alle aanwezigen unaniem waren in hun oordeel dat paarden niet onder druk gezet mogen worden door de 'hyperflexie' trainingsmethode of enig andere trainingsmethode. Te allen tijde moeten trainingsmethoden correct toegepast worden en moet het welzijn van het paard de hoogste prioriteit hebben.

Met de workshop laat de internationale paardenwereld zien dat zij haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van dit onderwerp. Dat sluit goed aan bij mijn beleid dat de verantwoordelijkheid voor het welzijn van dieren primair ligt bij de houder van het dier. Ik heb daarom ook de paardensector gevraagd om met een plan van aanpak te komen om het welzijn van paarden te verbeteren. Trainingsmethoden is daarbij een van de vier hoofdaandachtspunten.
Deze verantwoordelijkheidsverdeling ontslaat mij echter niet van mijn informatieplicht te volgen wat er sindsdien gebeurd is. Ik heb de KNHS en wetenschappers dan ook gevraagd om inzichten en onderzoeken op een rij te zetten die sinds 2006 zijn verschenen over het welzijn van paarden in relatie tot 'hyperflexie' en andere trainingsmethoden. Op basis van deze nadere informatie zal ik een conclusie trekken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Meer informatie

* Brief aan Dierenbescherming betreffend trainingsmethoden paarden Kamerstuk | 10-09-2008 | PDF-Document, 55 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel