Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 9 september 2008
12800/1/08 REV 1 (Presse 246)
P 108
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie van de heer Emaddedin Baghi in Iran

De Europese Unie is zeer verontrust over de situatie van de heer Emaddedin Baghi, de voorzitter van de vereniging voor de rechten van gevangenen, die zich inzet voor de afschaffing van de doodstraf in Iran en sedert 14 oktober 2007 een gevangenisstraf van een jaar uitzit wegens "activiteiten tegen de nationale veiligheid" en "propaganda voor tegenstanders van het regime". Nadat hij op 17 juni laatstleden voorwaardelijk was vrijgelaten wegens zware hartproblemen, is de heer Baghi op 1 juli opnieuw opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran, waar zijn gezondheid nog steeds wordt geschaad, terwijl zijn toestand opname in een ziekenhuis zou rechtvaardigen. De Europese Unie veroordeelt krachtig deze juridische aanvallen waarvan de heer Baghi al jarenlang het slachtoffer is wegens zijn activiteiten voor de eerbiediging en de bevordering van de mensenrechten en de vrije meningsuiting. Zij roept de Iraanse autoriteiten op zijn fysieke en psychische integriteit te waarborgen en hem te laten opnemen in een ziekenhuisinstelling buiten de gevangenis waar hij gedetineerd is. 12800/1/08 REV 1 (Presse 246) 2
L
De Europese Unie maakt zich zorgen over de justitiële repressie door de Iraanse autoriteiten tegen mensenrechtenverdedigers en hun familie. Die praktijken vormen een schending van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat door Iran vrijelijk is aangenomen en geratificeerd, en van de "Verklaring betreffende het recht en de verantwoordelijkheid van personen, groeperingen en maatschappelijke instanties voor de bevordering en bescherming van universeel erkende mensenrechten en fundamentele vrijheden", die in 1998 door alle leden van de Verenigde Naties is aangenomen. De Europese Unie spoort Iran aan om zijn internationale verplichtingen na te komen en de Iraniërs de volledige vrijheid van mening en van meningsuiting te garanderen.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, één van de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaat Albanië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 12800/1/08 REV 1 (Presse 246) 1