D66

Strengere exameneisen goed voor verbetering onderwijs

11 september 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is positief over de voorgenomen plannen van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) om strengere eisen te stellen aan de eindexamens van havo en vwo-leerlingen. Volgens Pechtold komt dat het niveau van het onderwijs ten goede.

Slecht taal- en rekenniveau

Hogescholen en universiteiten klagen veelvuldig over het slechte taal- en rekenniveau van studenten. Sommige studenten komen nu in het begin van hun opleiding al in de problemen, omdat ze te weinig kennis hebben. Om de doorstroom naar het hoger onderwijs te verbeteren, wil Van Bijsterveldt dat scholieren voor de basisvakken Nederlands, Engels en Wiskunde minimaal twee voldoendes moeten halen op hun eindlijst. Ook moeten ze bij het Centraal Schriftelijk Examen voor alle drie de vakken gemiddeld een voldoende staan.

Onderwijs structureel verbeteren

De staatssecretaris komt met haar plannen deels tegemoet aan de wensen van D66. Pechtold: "Ik heb al eens voorgesteld een zes verplicht te stellen voor Nederlands, Engels en Wiskunde. Minister Plasterk wilde daar toen niet aan. Ik ben blij dat de staatssecretaris nu wel met dit soort ideeën durft te komen. Het zal bijdragen aan structurele verbetering van de kwaliteit van het onderwijs." Ook de vakbond CNV Onderwijs en vakdocenten zijn gematigd positief.

Aanmoediging voor scholieren

Pechtold is het niet eens met de de eerdere kritiek van Plasterk en de bezwaren van de VO-raad, die vrezen voor dramatische gevolgen voor de slagingspercentages wanneer de eisen opgeschroefd zouden worden. Pechtold: "Natuurlijk zijn de slagingspercentages belangrijk. Onze ambitie moet dan ook zijn om die op peil te houden, maar tegelijkertijd scholieren beter uitgerust aan hun vervolgopleiding te laten beginnen."