Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake tussentijdse MFS ronde Jong & Vernieuwend

11-09-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken inzake de brief van de organisaties "Stop the Traffik Nederland" en "Fairfood" van 27 juni 2008 over de tussentijdse MFS ronde Jong & Vernieuwend (J&V). Beide organisaties pleiten voor een verdere versoepeling van de criteria die voor deze tussentijdse ronde gelden. Ten aanzien van dit verzoek breng ik het volgende onder uw aandacht.

Het Medefinancieringsstelsel (MFS) is op 1 januari 2007 voor een periode van vier jaar van start gegaan. Voor jonge, startende organisaties was de speciale categorie Jong & Vernieuwend in het leven geroepen. Hiervoor was EUR 40 miljoen beschikbaar. Slechts 3 van de 13 organisaties die kwalificeerden voor deze categorie, kwamen met goed gevolg door de selectie.

Bij de beoordeling van het MFS 2007-2010 werden als jong en vernieuwend organisaties beschouwd die minder dan vijf jaar bestonden en derhalve geen of weinig `track record' hadden opgebouwd. Voor deze categorie gold daarom een aanpassing van het beoordelingscriterium `track record' dat in zijn geheel verviel, maar er moest wel minimaal 65% worden gescoord op de overige delen van de organisatietoets (bedrijfsmatige kwaliteit). Ondanks deze versoepeling bleek de organisatietoets toch een struikelblok voor jonge, startende organisaties. Met name de kwaliteitseisen op het terrein van administratief beheer, monitoring en evaluatie vormden een probleem. Ook hadden de organisaties moeite met criteria als planmatigheid, lerend vermogen en doelmatigheid omdat de werking van (beheers)systemen - vanwege hun `leeftijd' - nog niet aangetoond kon worden.

Door de heer Samsom is tijdens de begrotingsbehandeling oktober 2006 verzocht om te overwegen om halverwege het MFS 2007-2010 een tussentijdse ronde voor de categorie J&V in te stellen. Onlangs is door mij besloten aan dit verzoek tegemoet te komen en hiervoor EUR 20 miljoen beschikbaar te stellen.

Voor deze tussentijdse ronde komen organisaties in aanmerking die minimaal één jaar en maximaal zeven jaar bestaan. Dit om organisaties die twee jaar geleden nog geen vijf jaar bestonden en waarvan het ingediende voorstel werd afgewezen, eveneens de mogelijkheid te bieden aan deze tussentijdse ronde deel te nemen. Met uitzondering van de bijgestelde leeftijdsgrens zijn alle drempelcriteria conform het MFS 2007-2010 gehandhaafd. Het betreft hier immers geen nieuw subsidiekader - of het openbreken van het MFS - maar een tussentijdse ronde voor alleen de categorie J&V. De uitwerking is zoveel mogelijk gebaseerd op de uitgangspunten van het beleidskader MFS 2007-2010. Dit om consistentie ten aanzien van eerder met u overeengekomen beleid te waarborgen.

Wel is besloten het aanvraagstramien nog enigszins te versoepelen. Bovendien kan door organisaties thans een (bescheiden) deelpost op de begroting van het voorstel worden opgenomen om zich verder te professionaliseren. Dit zal ook de aansluiting op een mogelijk vervolg van het MFS vanaf 2011 voor hen vergemakkelijken.

Het spijt mij voor de organisaties en "Stop The Traffik Nederland" en "Fairfood" dat zij niet voldoen aan de drempelcriteria en op basis hiervan moeten worden uitgesloten van deze tussentijdse ronde waarvoor als uiterste indieningsdatum 1 augustus 2008 gold.

Ik kan u thans ook mededelen dat 39 organisaties een aanvraag hebben ingediend voor een totaalbedrag van EUR 41.524.038. Besluitvorming zal plaatsvinden voor 1 oktober a.s.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders>

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl