Gemeente Veere


Vliegenoverlast Koudekerke

Omwonenden krijgen een brief van de gemeente.

De afdeling Milieu heeft een onderzoek ingesteld.

De overlast is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan het uitrijden van kippenmest op 23-8-08 op een perceel aan de Duinstraat. De mest zou te nat zijn geweest en er zouden larven of poppen in hebben kunnen zitten.

Juridisch valt dit echter niet te onderbouwen. De betreffende agrariër heeft voldaan aan de wet- en regelgeving. De mest is meteen "ondergewerkt". Er bestaan voor het uitrijden van dierlijke mest geen eisen als het gaat om afstanden tot woningen en de windrichting.

Wat is "onderwerken van mest"? Volgens de Algemene Inspectie Dienst (AID) moet de mest voldoende vermengd zijn met grond, zodat er geen mest meer zichtbaar is op de bodem. Dat is vermoedelijk gebeurd maar nu niet meer vast te stellen.

Op grond van de "Gedoogregeling tijdelijke opslag vaste meststoffen" is een agrariër verplicht een certificaat te overleggen over droge stofgehalte en het aanwezig zijn van vliegen, eieren, poppen en larven in de mest. Als mest direct wordt ondergewerkt en niet wordt opgeslagen is dit weer niet verplicht.

Er kan nu ( juridisch) niet aangetoond worden dat de vliegen er al in zaten voordat die mest is uitgereden.

Inmiddels heeft de gemeente met de ondernemer, die het incident ook erg betreurt, afgesproken dat hij voor vanavond en met instemming van de AID, op het betreffende perceel zal gaan spuiten met een toegelaten verdelgingsmiddel.

De gemeente betreurt de overlast.

Wij zullen kijken of wij in de APV regels kunnen stellen voor wat betreft afstanden, weersomstandigheden, tijdstip, ander soort mest, etc..

Wij hopen dat door de maatregelen van de ondernemer, de overlast vanavond nog tot een minimum wordt beperkt.