Gemeente 's-Hertogenbosch

11-09-2008
Voortaan ook jongeren overdag in Jan Schöfferlaan

Het college heeft ingestemd met het plan van de Stichting Maatschappelijke Opvang
's-Hertogenbosch (SMO) om voortaan ook overdag jongeren toe te laten in het gebouw aan de Jan Schöfferlaan. Daarmee wordt de hulp aan (dreigend) dakloze jongeren op een nieuwe manier georganiseerd. Het gaat om zwerfjongeren en (nog) niet dakloze jongeren met meervoudige problemen. Zij hebben de aansluiting met de maatschappij verloren. Om deze jongeren goed te helpen, is maatwerk nodig. De gemeente, in de rol van opdrachtgever, vraagt jaarlijks aan de SMO om te zorgen voor tien crisisbedden waar per jaar minimaal dertig jongeren tijdelijk onderdak krijgen. Daarnaast vraagt de gemeente aan de SMO om jaarlijks minimaal 93 jongeren te begeleiden. Het gaat daarbij om begeleiding op de terreinen scholing, werk, financiën en sociale vaardigheden. Per dag gaan ongeveer vijftien extra jongeren gebruikmaken van het gebouw in vergelijking met nu.

Voortaan in één pand
Tot nu toe werd de hulp van de SMO aan deze jongeren op twee plekken geboden: de crisisbedden/nachtopvang aan de Jan Schöfferlaan en de trajectbegeleiding vanuit de Watertoren aan het Hinthamereinde. Bedoeling is dat beide functies worden samengevoegd aan de Jan Schöfferlaan. Met deze samenvoeging wordt jaarlijks geld bespaard. Daardoor kan de SMO de opdrachten van de gemeente binnen het beschikbare budget uitvoeren en kan de hulp voor deze jongeren worden voortgezet. De SMO en gemeente verwachten dat met de nieuwe werkwijze de hulp aan de jongeren verbetert.

Start per 1 oktober
De SMO streeft ernaar per 1 oktober te starten met de nieuwe aanpak. Concreet betekent dit dat de jongeren dan overdag naar de Jan Schöfferlaan komen met vragen en/of voor hulp op allerlei gebied. Ook kunnen jongeren in crisissituaties er terecht voor een slaapplaats voor de nacht. De gemeente en SMO verwachten geen of nauwelijks hinder voor de omgeving. De SMO heeft goede afspraken met de jongeren en de omwonenden over het voorkomen en tijdig signaleren van eventuele problemen.