Extra geld voor EZ-regelingen beroepsonderwijs

11/09/2008 16:35

CAOP

Door het succes van de twee EZ-regelingen die verbetering en internationalisering van het beroepsonderwijs stimuleren, wordt het subsidiebudget van beide regelingen verhoogd. Het subsidiebudget voor de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf (BiB) wordt door het ministerie van EZ verhoogd met 2,5 miljoen Euro. Het Programma Internationalisering Beroepsonderwijs (PIB) krijgt extra financiële steun van de HBO Raad van 1,7 miljoen Euro.

Regelingen BiB en PIB succesvol

Sinds de minister een jaar geleden de aftrap gaf voor de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf en het Programma Internationalisering Bedrijfsleven zijn er 84 BiB-projecten en 44 PIB-projecten gestart. Dat betekent dat in het afgelopen jaar niet minder dan 175 bedrijven, meer dan de helft van alle Nederlandse ROC's, een tiental Hogescholen en 18 vmbo-scholen concreet aan de slag zijn gegaan om de aansluiting tussen onderwijs en praktijk te verbeteren.

Beroepsonderwijs in Bedrijf

MKB-bedrijven die samen met een onderwijsinstelling het leren in de praktijk willen verbeteren, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. MKB-bedrijven kunnen zo meesturen aan de kwaliteit van hun toekomstig personeel. Voorbeelden zijn het opzetten van een leerwerkbedrijf, een stagecarrousel, het gezamenlijk verbeteren van de stagebegeleiding en zorgen voor de juiste match tussen leerling en bedrijf. Bij de BiB kunnen projecten doorlopend ingediend worden.

Programma Internationalisering Beroepsonderwijs

Het programma stimuleert internationalisering van het beroepsonderwijs en de samenwerking met het bedrijfsleven. Het programma steunt projecten met een oriëntatie op landen waarmee Nederlandse bedrijven goed zaken kunnen doen, dat zijn vooral de Europese landen en de opkomende markten. Voorbeelden van projecten zijn het inzetten van studenten voor marktonderzoeken voor bedrijven in het buitenland, organiseren van bedrijfsbezoeken, lezingen, workshops en studiereizen voor studenten. Nieuwe projectvoorstellen dienen voor 31 oktober 2008 te worden ingediend.

Leer en Inspireer

Op de bijeenkomst Leer en Inspireer, die SenterNovem samen met de EVD organiseerde, wisselden 150 projectleiders ervaringen uit over de uitvoering van hun project. Guido Biessen, EZ-directeur Ondernemen, prees de bevlogenheid van studenten, docenten en bedrijven om het beroepsonderwijs beter en aantrekkelijker te maken. Hierbij is ook doorzettingsvermogen nodig om de soms aanwezige cultuurverschillen tussen onderwijs en bedrijfsleven te slechten. Beide regelingen geven een goede impuls hieraan.





http://www.senternovem.nl/bib