Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Diemen,10 september 2008


`Nederlander laat milieuzorgen thuis tijdens vakantie' blijkt uit exclusieve enquête van National Geographic Traveler

Nederlanders laten hun meeste zorgen om het milieu en klimaatverandering thuis achter zodra ze op vakantie gaan. Slechts drie procent laat het relatief sterk vervuilende vliegtuig om die reden staan, aan CO2-compensatie doet slechts één procent en of het buitenlandse hotel wel verstandig met afval en energie omgaat, vindt slechts 33 procent belangrijk. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van reismagazine National Geographic Traveler, uitgevoerd door TNS NIPO. `We hopen dat deze enquêteresultaten de vakantieganger helpen om groen te denken,' zegt hoofdredacteur Aart Aarsbergen. Toerisme-expert prof. Nico Visser zegt dit gebrek aan betrokkenheid, dat in contrast staat tot het verstandige milieugedrag dat veel Nederlanders thuis vertonen, wel te begrijpen: `Milieu en vakantie passen niet goed bij elkaar. Vakantie staat voor zorgeloos genieten, milieu voor zorgen om de aarde.'
Toch laat het milieu ons niet koud op vakantie, vooral als het om de natuur gaat. Zo vindt tachtig procent dat de bezoekersstroom van kwetsbare natuurgebieden in het buitenland aan banden moet worden gelegd. En eveneens tachtig procent zou nooit een souvenir, gemaakt van bijvoorbeeld koraal of ivoor, mee naar huis nemen. Slechts 4 procent heeft dit wel eens gedaan.
De resultaten van de enquête staan in het najaarsnummer van Traveler. Het ligt vanaf morgen, 11 september, in Nederland en Vlaanderen in de winkel.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht