Ingezonden persbericht

Internationaal festival van 11 tot en met 14 september op landgoed Herinckhave
De Tuin der Lusten in Tubbergen: theater, dans, eetbare en beeldende kunst

Na twee geslaagde edities van festival De Tuin der Lusten op landgoederen in het Overijsselse Vechtdal en Enschede wordt momenteel gewerkt aan de afsluitende editie in Fleringen (gemeente Tubbergen). Landgoed Herinckhave is van donderdag 11 tot en met zondag 14 september 2008 (aanvang 19.00 uur) gastheer voor dit bijzondere festival. Een Tuin der Lusten bestaat uit theater, dans, eetbare en beeldende kunst op particuliere landgoederen.

Theater
Voor deze laatste editie van 2008 heeft het festival de Duitse theatergroep Das Letzte Kleinod uitgenodigd om ter plekke een voorstelling te maken over de bewogen naoorlogse geschiedenis van het landgoed. Het gezelschap heeft zich gespecialiseerd in het maken van documentaire theaterensceneringen, waarin architectuur en landschap een belangrijke rol spelen. Das Letzte Kleinod maakte eerder voorstellingen in onder meer Polen, Denemarken, Canada, Tanzania, op IJsland en Spitsbergen.

Theatermaker en regisseur Jens-Erwin Siemssen is al sinds februari bezig onderzoek te doen op het landgoed en in de omgeving. De verhalen die Siemssen optekende uit de monden van vooral oudere mensen verwerkte hij in de voorstelling 'Porzelan' (Porselein). Het publiek krijgt hierin een aantal onverwachte hoekjes van het Twentse landgoed te zien. Het stuk is grotendeels zonder tekst, met hooguit korte fragmenten in het Nederlands. Siemssen mag dan Duits zijn, hij spreekt goed Nederlands en zijn team bestaat voor een groot deel uit Nederlandse spelers.

Dans
Naast de speciale locatievoorstelling verrast De Tuin der Lusten het publiek met de passievol en (letterlijk!) met veel vuur gedanste tango 'A Fuego Lento' van het Franse gezelschap BiLBoBaSSo. Een adembenemende voorstelling om nooit meer te vergeten.

Beeldende en eetbare kunst
Een Tuin der Lusten is pas af als er naast theater en dans ook aandacht is voor kunst. De beroemde Berlijnse kunstenares Sonja Alhäuser is uitgenodigd om een eetbare kunstinstallatie te komen maken. Haar voorbereidingsbezoek leidde al tot veel ideeën. Het landgoed biedt alles wat nodig is voor overvloedige inspiratie.

De kunstenaars Karin Gerfen, Jos Smeets en Floris Brasser bouwen op Herinckhave aan bijzondere werken of plaatsen bestaand werk in de prachtige entourage van het landgoed.

De Tafel der Lusten
Festivalbezoekers die De Tuin der Lusten in optima forma willen beleven, zijn om 18.00 uur welkom voor De Tafel der Lusten. Dit wel zeer bijzondere diner (E 22,50 per persoon, inclusief een drankje) wordt verzorgd door Elles Kiers, beeldend kunstenaar en kok op hoog niveau.

Kaartverkoop
Entreekaarten voor De Tuin der Lusten (E 17,50) zijn vanaf 1 augustus online te koop via www.detuinderlusten.nl (betaling met iDEAL of creditcard) of tegen contante betaling bij de VVV Tubbergen (Raadhuisplein 4, telefoon 0546-624852).

Subsidies, fondsen en sponsoring
Festival De Tuin der Lusten is mogelijk dankzij subsidies van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en diverse sponsors, waaronder Friesland Bank (hoofdsponsor), KienhuisHoving advocaten en notarissen, Gerwers Tilligte, Loohuis Installatietechnieken, Countus accountants+adviseurs en De Ridderschap van Overijssel.

Uitgebreide informatie, routebeschrijving en kaartverkoop via www.detuinderlusten.nl.

NOOT VOOR DE REDACTIE,