Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 september 2008

De Derde Kamer maakt kleinste stad van Nederland tot Millennium Gemeente

Op donderdag 11 september wordt Madurodam officieel een Millennium Gemeente. De burgemeester van Madurodam Tahita Ringers (17 jaar oud) zal samen met een internationaal Derde Kamerlid het Millennium Gemeentebord bij het Vredespaleis in Madurodam in de grond slaan. Het plaatsnaambord is speciaal voor deze gebeurtenis op kleine schaal nagemaakt.

De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Het is een platform om aandacht te vragen voor internationale wereldproblematiek. Naast 120 Nederlandse leden heeft de Kamer 30 leden uit ontwikkelingslanden die de stem van het Zuiden vertegenwoordigen. Deze week volgt de delegatie uit het Zuiden een programma in Nederland. Met het thema 'Denk groter dan Nederland' bezoeken zij donderdag Madurodam. De Derde Kamer is een project van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

De Millennium Gemeente campagne is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is tot stand gekomen met subsidie van NCDO. De VNG is van mening dat in ons eigen land juist gemeenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen. Deelnemende gemeenten kiezen een eigen invulling, onder een gezamenlijke herkenbare vlag.

Op initiatief van De Derde Kamer wordt ook Madurodam een Millennium Gemeente. De miniatuurstad onderschrijft hiermee het belang van het behalen van de Millenniumdoelen. Het laat ook zien wat Madurodam zelf al bijdraagt aan het realiseren van de doelen. Zo heeft Madurodam bijvoorbeeld een steunfonds van waaruit zij charitatieve organisaties en stichtingen steunt, zoals bijvoorbeeld Wereldouders. Daarnaast let de miniatuurstad op duurzame bedrijfsvoering: een groot deel van het park functioneert op zonne-energie. De lampen in de miniatuurstad zijn vervangen door duurzame LED-verlichting en deze verlichting wordt ook gebruikt in de multimediashow Madurodam by Light.