Ingezonden persbericht


Strijd tegen Shell in noordwest Ierland bereikt een nieuw dieptepunt.

In een al jaren lopende strijd tegen de aanleg van een pijpleiding en de bouw van een raffinaderij in Rossport, Ierland is een nieuw hoofdstuk begonnen.

De Solitaire, een schip dat leidingen op de bodem van de zee aanlegt, is onlangs aangekomen in Broadhaven Bay. Maura Harrington, een lokaal schoolhoofd en de motor achter het verzet tegen de plannen van Shell, is sinds maandag 8 september in hongerstaking gegaan om de Nederlandse schipper Simon van der Plicht te dwingen met zijn schip de Solitaire te vertrekken uit Broadhaven Bay. De Solitaire wil de komende 2 weken de gasleiding aanleggen, die aardgas vanuit zee naar een gasraffinaderij in het binnenland transporteert.

Shell heeft hulp ingeroepen van het Ierse leger. Er liggen op dit moment twee marineschepen in de baai en een Brits nucleaire onderzeeër ligt voor de kust.

Vorig jaar was al de Solitaire aangekomen om deze klus te klaren, maar toen moest ze onverrichter zake terug keren omdat het lokale verzet te groot was. Dit risico wil Shell niet nog een keer lopen, waardoor nu een gigantische politiemacht en zelfs het leger zijn ingeschakeld om dit project mogelijk te maken.

De gasleiding is zeer omstreden vanwege de extreem hoge gasdruk waardoor explosiegevaar groot is. De pijpleiding zal vlak langs de huizen van mensen gaan lopen. Het zal de eerste keer zijn dat ongeraffineerd gas door bewoond gebied zal worden getransporteerd. Bovendien verandert een ongerept en beschermd natuurgebied in een zware petrochemische industrie. Het alternatief is een raffinaderij op zee, maar die extra kosten (360 miljoen) wil het consortium niet op brengen.
Het consortium bestaat uit Marathon, Statoil en Shell, dat door een corrupte megadeal met Ray Burke (ex-minister veroordeeld voor fraude) 100% van de baten van het Corrib gasveld opstrijkt. De Ieren zelf zullen tegen markt prijzen hun eigen gas moeten gaan kopen.
De mensen in Rossport en omgeving strijden al jaren tegen de plannen van Shell en de Ierse overheid heeft sinds een jaar een enorme politiemacht in het gebied gestationeerd om het verzet te breken.

Ierse marine over hun eigen en Britse aanwezigheid. http://www.mayoecho.com/this%20weeks%20edition/pdfs/MAYO04.pdf

Campagne webside:
www.shelltosea.com

Laatste nieuws
https://www.indymedia.ie/index.php?obj_id=2117&topic_id=4&region_id=12



Ingezonden persbericht