Algemene Onderwijsbond

Dit is een gezamenlijke persbericht van de werkgevers- en werknemersorganisaties in het middelbaar beroepsonderwijs: MBO Raad, AbvaKabo, AOb, UNIENFTO en CNV Onderwijs

Persbericht
De Bilt, 11 september 2008

MBO Raad en bonden eens over uitwerking convenant Leerkracht

De MBO Raad en AbvaKabo, AOb, UNIENFTO en CNV Onderwijs, de werknemersorganisaties in het mbo, hebben een akkoord bereikt over de uitwerking van het convenant Leerkracht. De beschikbare middelen zijn in elk geval tot 2012 voldoende om de positie van docenten in het mbo structureel te verbeteren

Sinds het tot stand komen van het conceptconvenant, in april jl., hebben de onderhandelingen meer tijd gekost dan partijen aanvankelijk hadden gedacht. Streven was om op 1 juli, tegelijk met de andere onderwijssectoren, het definitieve convenant te tekenen. De doelstellingen van minister Plasterk voor het mbo lieten zich in de korte tijd die was gegeven niet vatten in definitieve afspraken. De door de minister aan partijen gegunde extra tijd is goed gebruikt, met een definitief akkoord als resultaat.

De MBO Raad en de werknemersorganisaties zijn tevreden met het bereikte akkoord; hiermee wordt de positie van docenten in het mbo gegarandeerd verbeterd. Met de door OCW beschikbare gestelde middelen kunnen de belangrijkste afspraken die partijen met minister Plasterk hebben gemaakt, worden gefinancierd.

MBO Raad en werknemersorganisaties voorzien na 2012 een tekort aan middelen. Partijen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor dit tekort en hebben daarom afgesproken de uitgave van middelen zorgvuldig te monitoren. Ook zetten zij zich samen in om in toekomstig cao-overleg dekking te vinden voor het tekort. De MBO Raad en de werknemersorganisaties verwachten daarbij steun van de minister van OCW. Met het zetten van zijn handtekening onder het conceptconvenant en het definitieve convenant geeft de minister immers aan dat hij medeverantwoordelijk is voor het financieren van de gestelde doelen.

Noot voor de redacties,