Bekendheid waterschapsverkiezingen op koers

12/09/2008 14:10

Unie Van Waterschappen

Papier is geduldig, en statistieken zijn op verschillende manieren te interpreteren. Dat blijkt maar weer uit het artikel 'Onbekendheid met waterschapsverkiezingen groot' zoals dat op 8 september in rePublic gepubliceerd werd. Met exact dezelfde onderzoeksgegevens is een veel positiever verhaal te vertellen, dat bovendien meer recht doet aan de werkelijke situatie rond de waterschapsverkiezingen.

Uit een enquete die eind augustus of begin september door de Waterbond is gehouden, blijkt dat op dat moment 12% van de bevolking wist dat er in november waterschapsverkiezingen zijn. Dat percentage is opmerkelijk hoog, gezien het feit dat er nog nauwelijks bekendheid is gegeven aan de waterschapsverkiezingen. De landelijke campagne voor de verkiezingen beleeft op 1 oktober zijn aftrap, waarna een groot aantal radio- en televisiespots op de landelijke zowel als de regionale omroepen, een landelijke abri-campagne (billboards in bushokjes etc,) en een intensieve internetcampagne de waterschapsverkiezingen onder de aandacht van het grote publiek zullen brengen.

In dezelfde periode komen de regionale campagnes van de waterschappen op stoom. In deze campagnes komen de onderwerpen aan de orde waarover het bij deze verkiezingen gaat. Bovendien zullen de partijen die deelnemen aan de waterschapsverkiezingen hun standpunten ten aanzien van deze onderwerpen nadrukkelijk naar voren brengen in hun verkiezingscampagnes.

De kiezers worden geholpen om hun politieke voorkeur te bepalen met een speciaal ontwikkeld Kieskompas op internet. Het Kieskompas geeft ook informatie over specifieke thema's met betrekking tot de waterschappen.

Ruim driekwart van de ondervraagden zei 'slecht' tot 'heel slecht' op de hoogte te zijn van het werk van waterschappen. Het is opmerkelijk dat dezelfde groep feilloos de belangrijkste taken van de waterschappen wist te benoemen, namelijk: veiligheid, beheer van de hoeveelheid water ('droge voeten') en zuivering van afvalwater. Kennelijk is de gemiddelde Nederlander beter op de hoogte van het werk van de waterschappen dan hij/zij zelf denkt. De bekendheid zal de komende maanden ongetwijfeld nog aanzienlijk vergroot worden.