Laag BTW voor energiezuiniger woningen

12/09/2008 15:47

Bouwend Nederland

Als het energiezuiniger maken van bestaande woningen wordt ondergebracht in het lage BTW-tarief van 6%, kan Nederland haar hoge ambities op het gebeid van energiereductie en duurzaamheid een geweldige impuls geven. Dat zegt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland naar aanleiding van eerdere voorstellen van Eurocommisaris Kovacs waarmee het voor EU lidstaten mogelijk wordt om voor bouwgerelateerde activiteiten het lage BTW tarief te hanteren. Nederland heeft zo een unieke kans om de komende twaalf jaar ruim 2,4 miljoen woningen 30% energiezuiniger te helpen maken.

Sinds 2000 is een experiment gestart waarbij een verlaagd BTW-tarief kan worden gehanteerd voor een aantal arbeidsintensieve sectoren, zoals schilderwerk aan particuliere koop- en huurwoningen van ten minste 15 jaar oud. Met het voorstel van de Europese Commissie kan Nederland ook na 2010 dit verlaagd tarief continueren. Maar daarnaast wordt voorgesteld het verlaagde tarief voor de hele woningbouw toe te staan. Bouwend Nederland heeft dat voorstel deze zomer enthousiast begroet in een brief aan minister Bos van Financien.

Volgens Brinkman is de bouw bij uitstek geschikt om met een verlaagd BTW-tarief maatschappelijke doelen te bereiken. Denk aan het inlopen van de achterstand in betaalbare nieuwbouwwoningen. Als daarvoor de kosten kunnen worden verlaagd, bevordert dat een betere doorstroming en het vrijkomen van woonruimte voor starters. 'Maar kijk nou ook eens naar de milieudoelstellingen van het Kabinet', zegt Brinkman. 'Met het goedkoper maken van het onderhoud en de renovatie van de bestaande woningen kan een geweldige bijdrage worden geleverd aan een lager energieverbruik.

Overheid en bedrijfsleven hebben hun handtekening gezet onder het ambitieuze programma Meer met Minder: hét nationale energiebesparingsprogramma voor de bestaande woningen. In 2020 moeten 2,4 miljoen huizen en gebouwen 30% energiezuiniger zijn. De overheid blijft echter angstvallig stil waar goed flankerend beleid juist nodig is, bijvoorbeeld met een aantrekkelijker fiscaal regime, maar dus ook met een laag BTW-tarief. Dat kan en zal de markt de nodige prikkels geven. Dat levert werk op, dus meer belastinginkomsten en meer koopkracht voor de consument, die met een ondernemende overheid aanzijn zijde de almaar stijgende energierekening ook eens kan zien dalen. Een ander belangrijke winnaar is uiteindelijk het milieu.





http://www.bouwendnederland.nl