Stadsdeel Zeeburg

Nieuwe en gevarieerde naschoolse activiteiten

12 september 2008
Een nieuw, hoogwaardig en gevarieerd programma van naschoolse activiteiten voor kinderen van vier tot twaalf jaar draait vanaf 1 september 2008 in de drie wijken van Zeeburg. Ouders met een stadspas krijgen korting op de activiteiten. Voorheen financierde het stadsdeel het geheel aan activiteiten. Nu subsidieert het stadsdeel de mensen met een stadspas. Het stadsdeel subsidieert zo alleen de mensen die het het hardste nodig hebben. Bij gebleken succes wordt dit systeem uitgebreid in heel Amsterdam.

Ouders zelf verantwoordelijk

Alle bewoners die recht hebben op een stadspas hebben deze pas en het activiteitenprogramma thuis toegezonden gekregen. Het stadsdeel hoopt hiermee zo veel ouders te bereiken en te binden.

Fatima Elatik: 'Omdat ouders met een stadpas korting krijgen komt het geld van het stadsdeel terecht bij kinderen die het het hardste nodig hebben. Wij als stadsdeel faciliteren de activiteiten; ik hoop dat ouders gebruik maken van dit aanbod. Kinderen die activiteiten ontplooien waarin ze uitblinken of zich ontwikkelen, versterken hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat is belangrijk voor hun toekomst.'

Investeren in kwaliteit activiteiten

Zeeburg investeert samen met coördinator en talentmakelaar Civic Zeeburg in een hoge kwaliteit van de activiteiten en hoopt veel mensen te bereiken. Civic Zeeburg heeft een afwisselend activiteitenpakket samengesteld samen met het stadsdeel, scholen, kinderopvang en verenigingen.

De activiteiten variëren van kleding ontwerpen, dans en koken tot huiswerkbegeleiding en sport. De activiteiten kosten EUR 3 tot EUR 4 per les; de prijzen voor ouders met een stadspas zijn EUR 1 tot EUR 1,50 per les. Sportactiviteiten die worden georganiseerd door het stadsdeel zijn gratis voor alle kinderen. De lessen worden aangeboden in blokken van 10 tot 13 lessen. Kinderen krijgen hierdoor een verdieping in de activiteit en bouwen een band met de docent op. De inschrijving loopt naar verwachting.

DMO en stadspas Amsterdam hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van dit systeem van financiering. De proef wordt eind 2008 geëvalueerd en als het goed blijkt te werken, kan dit systeem ook worden ingevoerd in andere stadsdelen.

Aanbod activiteiten

Meer informatie over het aanbod van de verschillende activiteiten vindt u op www.civiczeeburg.nl.