Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 12 september 2008

HOED OP UTRECHT UITFEEST

Vandaag verhuist de hoed, symbool van de landelijke actie 'Hoed, waar ben je mee bezig?', naar de Utrechtse binnenstad voor het Utrecht Uitfeest. Na Amsterdam en Rotterdam is de hoed zondag a.s. onder meer te vinden op een boot die door de Utrechtse grachten vaart. Door de plannen van minister Plasterk komen ook Utrechtse cultuurinstellingen in serieuze problemen. Een aantal instellingen zal moeten inkrimpen, anderen moeten zelfs de deuren sluiten.

Nu al is bekend dat het Utrechtse jongerentheater DOX met het toegezegde subsidiebedrag niet kan voortbestaan. Andere Utrechtse gezelschappen die geen rijksbijdrage meer krijgen zijn Aluin, Growing up in Public en The Lunatics. Ook komen de Utrechtse festivals in zwaar weer: het Nederlands Film Festival, Festival Oude Muziek en het Festival a/d Werf moeten drastisch inkrimpen als de plannen blijven zoals ze zijn.

Utrechtse kunstenaars en cultuurinstellingen uiten aanstaande zondag tijdens het Utrecht Uitfeest met de landelijke protestactie 'Hoed, waar ben je mee bezig?' hun ongerustheid over de toekomst van kunst en cultuur in Nederland en vragen minister Plasterk zijn beleid aan te passen. De verwachting is dat de minister extra middelen beschikbaar zal stellen. Dat bedrag is te laag om de schade te herstellen en zal voor slechts een deel van de sector uitkomst bieden.

Ruim tweeduizend ondertekenaars - prominenten, betrokkenen en liefhebbers - hebben, onder meer via de actiewebsite www.waarbenjemeebezig.nl, de petitie ondertekend die nu anderhalve week beschikbaar is. In deze petitie wordt de Tweede Kamer opgeroepen de minister op zijn beleid aan te spreken.

Van de hoed en de rand weten: Surf voor meer informatie naar www.waarbenjemeebezig.nl



Ingezonden persbericht