Time : 16:03:48
Date : 12 September 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen - Aanstelling van het studiebureau voor het nieuwegerechtsgebouw en financiecentrum te Dinant

Op donderdag 11 september 2008 heeft de Regie der Gebouwen de toewijzingsbeslissing van 31 juli 2008 betekend aan de tijdelijke vereniging AUPA - CERAU - Atelier d'Architecture de Genval - Bgroup Infra - TI Ingénierie voor de opmaak van de integrale architectuur- en engineeringstudie van het nieuwe gerechtsgebouw en financiecentrum te Dinant.

De opdracht werd betekend nadat de Raad van State besliste om de door een andere tijdelijke vereniging ingediende schorsing tegen de toewijzing van de studieopdracht, te verwerpen.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën bevoegd voor de Regie der Gebouwen verheugt zich met deze beslissing die toelaat om eindelijk de studies aan te vatten voor de realisatie van dit lang verwachtte gerechtsgebouw en financiecentrum in Dinant.

Het nieuwe gerechtsgebouw en financiecentrum zal toelaten de gerechtelijke diensten en diensten van de FOD Financiën te huisvesten in een functioneel gebouw dat volledig beantwoordt aan hun behoeften.

Het nieuwe complex met een nuttige ruimte van circa 10.800 m², waarvan 8.300 m² voor Justitie en 2.500 m² voor Financiën, wordt opgericht op de site bekend als " Divignes ".

Het terrein eertijds genaamd " site Remacle ", nu bekend als " Divignes " ligt te Bouvignes en is 74 ares 86 ca groot. Het bevindt zich in een stedenbouwkundig geheel en beantwoordt volledig aan de functionele behoeften.

De opdracht van de studieontwerpers houdt ondermeer in: de gesloten ruwbouw, de binneninrichting, de buiteninrichting, de engineeringstudies (stabiliteit, hvac, elektriciteit, elektromechanica, ...), de globale brandveiligheid- en toegankelijkheidsstudie, de coördinatie van het geheel van architectuur en technische studies, de veiligheidscoördinatie van het project, ...

De studieontwerpers zijn verbonden om de budgettaire doelstelling na te leven die in 2005 door de Ministerraad bepaald werd op 28,6 miljoen euro (excl. BTW, herziening en honoraria) voor de kostprijs van het geheel van werken voor Justitie en Financiën. Deze budgettaire doelstelling wordt geactualiseerd op basis van de meest recente index van de bouwkostprijzen. Vandaag bedraagt deze geactualiseerde budgettaire doelstelling 33,2 miljoen euro.

Na de realisatie van de studies zal de Regie der Gebouwen een promotieopdracht afsluiten voor de bouw van het gerechtsgebouw en financiecentrum waarbij het bouwterrein wordt overgedragen aan de weerhouden bouwpromotor. Het complex zal vervolgens gedurende 25 jaar worden gehuurd met een optie tot aankoop op het einde van de rit.