Intensieve samenwerking Nederlandse politie met Zuid-Afrika

12/09/2008 09:00

VTS Politie Nederland

Diverse politieregio's in Nederland en de Koninklijke Marechaussee gaan tot eind 2010 intensief samenwerken met politiekorpsen uit Zuid-Afrika. Het doel van de samenwerking is om kennis- en informatieoverdracht tussen de korpsen op gang te brengen en te leren van elkaar.

In augustus zijn door de korpschef F. Heeres van de politie Midden en West Brabant, tevens portefeuillehouder voor Zuid-Afrika namens de Raad van Hoofdcommissarissen, concrete werkafspraken gemaakt voor de uitwisseling. Op tal van onderwerpen gaan de korpsen kennis en ervaring uitwisselen, zoals bij probleem gericht politiewerk, de aanpak van huiselijk geweld en preventie, grenscontrole, integriteit en anti-corruptie, forensisch technisch onderzoek, georganiseerde criminaliteit en het Wereldkampioenschap Voetbal 2010.

Afgelopen week is de twinning van drie Nederlanse politiekorpsen met drie lokale Zuid-Afrikaanse politiebureaus van start gegaan. Daarnaast zal in oktober een delegatie van het Zuid-Afrikaanse korps een 10-daags werkbezoek brengen aan Nederland. In het verdere werkprogramma voor de komende drie jaar zijn tientallen activiteiten gepland. De Politieacademie zal een aantal plaatsen beschikbaar stellen in de recherche-masterclass voor Zuid-Afrikaanse politiemensen. Ook gaan Nederlandse politiemensen hun kennis verrijken door een bezoek te brengen aan de Zuid-Afrikaanse forensische recherche die als enige ter wereld beschikt over een DNA-robotlijn.

In Nederland nemen aan de uitwisseling deel: Koninklijke Marechaussee, Politieacademie en de politiekorpsen Groningen en Flevoland, Haaglanden en Midden en West Brabant.

De samenwerking vloeit voort uit een overeenkomst die minister Ter Horst op 6 februari 2008 in Pretoria heeft ondertekend met haar Zuid-Afrikaanse ambtgenoot. De Nederlandse politiekorpsen ontvangen voor de samenwerking tot eind 2010 subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Samenwerking

Korpschef F. Heeres: "De Nederlandse politie investeert al jaren in een goede relatie met verschillende buitenlandse politiekorpsen. Het doel is om projectmatig wederzijdse kennis en ervaringen uit te wisselen. Ik ben blij dat we in Zuid-Afrika zo'n partner hebben gevonden, om voor de komende drie jaar hiermee aan de slag te gaan. Zuid-Afrika geldt in de sub-Sahara-regio als een leading land. Door deze samenwerking hopen we tevens meer toegang tot de landen daarom heen te krijgen."





http://www.politie.nl