Time : 18:24:15
Date : 12 September 2008
Sender Name: Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw

Kurt Vanraefelghem behaalt achtste plaats in de pentatlon

Vandaag trad Kurt Vanraefelghem aan in de pentatlon. Kurt is slechtziende en in zijn klasse kwamen 14 atleten in actie. De verschillende onderdelen van de pentalon zijn verspringen, speerwerpen, 100m, discus en de 1.500m. Vanraefelghem heet in de pentatlon, zowel op EK's, WK's als Paralympics verschillende medailles behaald. In Athene won hij de bronzen medaille.

Het was vandaag snikheet in Beijing wat de competitie, die over een ganse dag gespreid is, natuurlijk superzwaar maakte. Kurt presteerde in de verschillende nummers in de middenmoot en eindigde uiteindelijk als achtste met een totaal van 2997 punten.

"Ongelofelijk hoe het niveau in deze competitie gestegen is", aldus Vanraefelghem onmiddellijk na de wedstrijd. "Er zijn niet minder dan zeven atleten die meer dan 3.000 punten behaald hebben. Vroeger had je met mijn uitslag zeker goud. Die tijd is definitief voorbij. Er zijn een aantal jonge atleten bijgekomen, die duidelijke een nieuwe trend zetten. Ik zelf ben op mijn zelfde niveau gebleven, wat gezien mijn leeftijd
zeker niet slecht is. Mijn doelstelling was om minstens mijn limiet te behalen en te verbeteren en dat is zeker gelukt. Ik mag dus zeker niet ontevreden zijn, maar het was natuurlijk wel leuk geweest, mocht ik mijn laatste Paralympics met een medaille kunnen afsluiten. Met dit deelnemersveld zat dat er zeker niet in. Toch heb ik genoten van mijn laatste internationale wedstrijd. Het blijft een uniek gegeven om in het 'Vogelnest' te kunnen aantreden, zeker voor zoveel duizenden enthousiaste toeschouwers. In het begin is het even wennen aan zoveel volk, maar daarna heb ik genoten van iedere moment. Ik heb gedaan wat in mijn mogelijkheden lag, heb alles
gegeven en kan met een goed gevoel afschied nemen van de topsport".

Quote Kurt Vanraefelghem
"Ik heb genoten van mijn laatste wedstrijd. Het blijft een belevenis in zo'n mooi stadion en voor zoveel publiek te kunnen sporten".

Pech voor renner Jan Boyen.

Jan Boyen strandt op een vierde plaats in de tijdrit op de weg. Hij kon zijn knappe prestatie niet verzilveren met een medaille. Ook vandaag is het weer van 'net niet' voor de Belgen. Jan Boyen (LC2) trad aan in de tijdrit op de weg. In 2007 op het WK in Bordeaux won Boyen nog goud op dit onderdeel. Maar hij kon dit niet herhalen tijdens deze Paralympische Spelen. Hij eindigde na 24,8km vierde in een tijd van 35:39.55. "Ik ben afgescheiden vierde geworden, dat wil alleen zeggen dat ik
vandaag niet goed genoeg was. Ik had absoluut geen goede benen en daarbij kwam dan die loodzware hitte. Het was echt onmenselijk om in dergelijke omstandigheden te koersen. Maar dat was natuurlijk zo voor iedereen. Ik had niet de goede benen en dan gaat er niets. Meer uitleg is daar niet v oor. En natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik kan niet genoeg herhalen dat ik naar hier ben gekomen om te winnen. Als dat niet lukt kan je toch niet tevreden zijn? En geloof me ik heb alles gegeven wat ik kon. Ik ben nog nooit zo diep gegaan en ben helemaal leeggereden. Op het einde telde ik echt iedere kilometer af. Het was ontzettend zwaar.


1.JEZEK Jiri - CZE - 33:36.70

2. NOVAK Carol Eduard - ROU - 34:04.60

3. ALCAIDE Roberto - ESP - 34.18.86

4. BOYEN Jan - BEL - 35:39.55

Renner Marc Eymard en piloot Yves Godimus eindigen twaalfde in een sterk bezette race.

De Belgische tandem, Marc Eymard (slechtziend) en piloot Yves Godimus, werd twaalfde in de tijdrit op de weg. Ze finishte 1:57.18 na de winnaar Venge/Llauradoo in een tijd van 33:58.30.
1. Venge/Llaurado - ESP - 32.01.12

2. Stelleman/Tettelaar - NED - 32:28.15

3. Kosikowski/Korc - POL - 32:50.31

"Onze doelstelling was om zeker bij de eerste 10 te eindigen en dat is ons helaas niet gelukt. Dat wil dus zeggen dat de anderen beter waren vandaag. Veel meer is daar niet op te zeggen. Alleen dat we zullen proberen om iets te doen in de wegrit. Als we deze heel tactisch rijden en een beetje geluk hebben moet er toch iets inzitten. Hopelijk zijn we voldoende gerecupereerd van de inspanningen van vandaag. Want in deze omstandigheden moeten rijden vergt enorm veel krachten".

Goalbalteam behaalt tiende plaats
Het Belgische goalbalteam sloot het toernooi af met verlies in de wedstrijd tegen Iran (2-7). De gedrevenheid was verdwenen uit het team. De ontgoochelingen uit de voorbije wedstrijden bleven in de kleren zitten.

"De deelname aan deze Spelen is de kroon op het werk van de voorbije jaren. We promoveerden van C-divisie naar A-divisie en selecteerden ons als laatste land voor deze Spelen. Tiende eindigen op twaalf ploegen daar zouden we zeker voor getekend hebben voor de Spelen. Maar tijdens de Spelen kom je in een roes en wil je steeds beter en meer. Als het niet lukt is er telleurstelling. Toch moeten we positief terugkijken op onze campagne. We hebben hier veel wedstrijdervaring opgedaan.
Deze ervaringen vormen de basis voor de komende vier jaar want in Londen 2012 willen we er weer staan," zegt Jan Minoodt, teammanager van de Belgen.

Persverantwoordelijken

- Stef Dehantschutter (in Beijing),
dehantschutter.stef@scarlet.be, +86 135 22 26 76 57
- Veerle Wouters (in Vlaanderen),
veerle.wouters@vlg.be, +32 474 63 83 04

- Jonathan Libert (in Wallonië),
jonathan.libert@handisport.be, +32 71 48 99 90

URL: http://www.supporterparalympics.be