Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


WK skeeleren Gijón, Spanje, marathon (42 km), 12 sept. 2008


Elma de Vries vierde op WK marathon, Gary Hekman zesde


Gary Hekman is vandaag als zesde geëindigd op de WK marathon (42 km). Hij sprintte met het peloton om de vierde plek. Nieuw-Zeelander Shane Dobbin werd wereldkampioen. Elma de Vries werd eerder op de middag vierde. Dat was haar beste uitslag ooit in een marathon op een groot internationaal kampioenschap.


Sjoerd Huisman bracht in de eindsprint Hekman naar voren. "Ik dacht: gewoon verrassen. Volle bak tegen die laatste heuvel op naar voren," aldus Huisman. Hij wist dat de medailles toen waren vergeven, want de drie koplopers Shane Dobbin, Julien Levrard (Frankrijk) en Sergio Ali (Argentinië) waren te ver weg om nog te kunnen terugpakken. Huisman finishte na de lancering van Hekman als 40e. Crispijn Ariëns stapte enkele ronden voor het eind uit, na veel werk voor zijn teamgenoten te hebben gedaan.


Zowel Hekman (Gramsbergen) als Ariëns (Boxtel) hadden geprobeerd met een groepje weg te rijden. "Toen ik het parcours zag, dacht ik: dat is veel te makkelijk. Twee lange rechte stukken van anderhalve kilometer, daar zag ik geen kopgroep ontstaan," zei Sjoerd Huisman (Andijk). "Maar dat viel toch wel tegen, met die zeewind en de weg hier en daar nog nat."


"Het parcours lag mij wel. Het was toch zwaar," zei Gary Hekman. Het was zijn tweede marathon in een groot internationaal toernooi, na die op het EK in Gera, waar hij tiende werd. Hekman: "Voor de start wisselden we steeds wielen: geen regenwielen, wel regenwielen. Uiteindelijk hebben we dat toch maar wel gedaan." Het regende daarna niet meer.


"Onze tactiek was om steeds met twee man aan te vallen. En dat heeft gewerkt," zei winnaar Shane Dobbin. Hij had ploegmaat DJ Nation bij zich in de kopgroep, die aanvankelijk uit vijf bestond. De mannen kregen 25 seconden voorsprong. Ook de Argentijnen waren met twee man. De Fransman Levrard, die zilver pakte, is in het internationale wereldje niet erg bekend, omdat hij tot nu toe voornamelijk wedstrijden in Frankrijk reed. "Ik kende ze niet," zei Dobbin over zijn medevluchters Levrard en de Argentijn Ali. De 28-jarige Nieuw-Zeelander, die de afgelopen jaren ook een paar keer in Nederland reed, heeft nu vier wereldtitels op zijn naam. Hij won ook de 84-kilometer-marathon in 2000, toen de wereldbond had besloten om de marathonafstand te verdubbelen, om de wedstrijd zwaarder te maken. Na een paar jaar kwamen ze daar weer op terug.


Er stonden 132 mannen aan het vertrek, maar daar vielen er veel van af. "Op het laatst was de groep niet groot meer, dat was lekker overzichtelijk," vond Sjoerd Huisman.
De Amerikaan Joey Mantia, die het WK marathon de afgelopen drie jaar won, kwam als vierde over de streep, maar werd gediskwalificeerd wegens onreglementair sprinten. Ook de Franse favoriet Yann Guyader werd om die reden uit de uitslag geschrapt, maar hij zat verder achterin het peloton.
Sprinter Michel Mulder (Zwolle) ging ook van start, hij reed enkele ronden mee.


De mannen deden 1 uur, 2 minuten en 59 seconden over de marathon. Het wereldrecord staat met 58 minuten en 17 seconden op naam van de Zwitser Roger Schneider (2003, Padova, Italië).
Het parcours was een ronde van drie kilometer met twee keerpunten en een lichte helling, gedeeltelijk langs de zee.


Dames


Elma de Vries (Meppel) werd vierde in de massasprint met de vrouwen. "Wat jammer om er zó dicht bij te zitten en dan net niet op het podium te staan," zei De Vries. "Alles ging goed. In de laatste ronde was er nog een valpartij, maar die kon ik gelukkig ontwijken. Ik heb onderweg geen problemen gehad."


De Vries probeerde nog een keer weg te rijden met een Italiaanse en een Duitse, terwijl Mariska Huisman (Andijk) afstopte. De poging slaagde niet. De vrouwen gingen, zoals meestal, in een gesloten peloton op de eindsprint af. Elma de Vries zat de laatste ronden steeds attent voorin.
Anniek ter Haar (Groningen) en Mariska Huisman finishten in het peloton (31e en 47e). Beiden hadden de hele wedstrijd De Vries geassisteerd. Op beslissende momenten reden ze haar naar voren. "Ik maakte me niet zo'n zorgen om mijn eigen klassering, ik keek vooral of Elma het zou redden in de eindsprint," aldus Ter Haar. Mariska Huisman: "Die keerpunten waren wel lastig. Daar stond je steeds stil, en dan moest je weer op gang komen."
Bianca Roosenboom (Kampen) verliet de wedstrijd in de voorlaatste ronde, toen ze het peloton moest laten gaan.


Het goud bij de vrouwen op de marathon ging, evenals de laatste twee jaar, weer naar Colombia: Liana Holguin zegevierde, waar ze vorig jaar in eigen land nog tweede was. De Duitse Sabine Berg, vorig jaar nog Europees marathonkampioene bij de junioren, eindigde met zilver en de Italiaanse Giovanna Turchiarelli met brons.
De dames hadden 1 uur 11,52 nodig voor de rit. Het wereldrecord staat op naam van de Italiaanse Alessandra Susmeli: 1.10,43, gereden in Padova (Italië) in 2003. Het bleef droog tijdens de race, al was de weg hier en daar nog vochtig.


Junioren jongens


Maurice Vriend (Midwoud) werd negende bij de junioren jongens. "Als eerstejaars junior ben ik heel blij met die uitslag," zegt Vriend. De 16-jarige Noord-Hollander reed steeds attent voorin het peloton. Er waren een paar ontsnappingspogingen, onder andere van de Italiaan Riccardo Bugari, die brons pakte. Het peloton ging echter in gesloten formatie op de finish af, op een natte weg. De 104 jongens waren met droog weer van start gegaan, maar daarna begon het te regenen.
Maurice Vriend: "Ik heb geprobeerd in de eindsprint nog wat naar voren op te schuiven met de Belgen, maar dat was heel moeilijk. Verder ging het heel goed."
Ruurd Dijkstra Nijeholtwolde) verliet de race voortijdig, nadat hij op achterstand was geraakt. "Ik kwam om de één of andere reden niet vooruit op die regenwielen. Maar toch ben ik niet moe."
Winnaar werd Yu Jen-Tse uit Chinees-Taipeh. De Belg Wannes Van Praet legde beslag op zilver. Zijn landgenoot Jore van den Berghe eindigde als vijfde. Bart Swings, die al drie wereldtitels op andere onderdelen op zak heeft, werd achtste.


Junioren meisjes


Manon Kamminga (Haulerwijk) finishte als 23e in de marathon bij de junioren meisjes. Irene Schouten (Andijk) stapte in de voorlaatste ronde uit, nadat ze was gevallen van vermoeidheid na het raken van een stoeprand bij het keerpunt. Ze werd geklasseerd als 26e. Er waren er 64 van start gegaan. Beide meisjes zaten tot de voorlaatste ronde in de leidende groep. Omdat het had geregend, hadden beiden Storm-regenwielen gemonteerd. "Maar toen werd de weg droger en werd het op die wielen hartstikke zwaar," aldus Schouten.
Kamminga: "Ik kreeg zo'n pijn in mijn liezen op die natte weg. Iedere keer na zo'n keerpunt gingen ze versnellen en verloor ik een paar meter. Maar dan kwam ik er ook wel weer makkelijk bij. Alleen de laatste twee ronden lukte dat niet meer." Realistisch: "Maar als ik er wel bij gebleven was, had ik in de eindsprint nog niet meegekund."
De marathon werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Lee Seul, die al diverse medailles in haar bezit heeft. De Duitse Mareike Thum reed naar zilver en de Italiaanse Francesca Bettrone naar brons.


Uitslagen:


http://www.patincarrera.com/gijon2008/index.html


Internet-tv: www.gijon2008.tv


Medaillespiegel: http://www.gijon2008.com/pages/index/14-medallero


Meer skeelernieuws: www.skatepodium.com


Website WK: http://www.gijon2008.com


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.