Ingezonden persbericht

Persinfo

Vrijdag 12 september in Stadhuis Apeldoorn

Agnes van Ardenne trapt openbaar debat
over internationale samenwerking af

De aandacht voor de Derde Wereld dreigt een soort van 'luxe' te worden. Dat heeft een recent onderzoek in ons land naar de interesse van mensen voor internationale samenwerking uitgewezen. Ze maken zich wel zorgen over de problematiek maar hebben de neiging er minder de gevolgen aan te verbinden, ook in financiële zin. Ondermeer de huidige economische situatie zou ermee te maken hebben.

Waar gaat het met de ontwikkelingssamenwerking heen. Moet de aanpak anders, zijn er nieuwe wegen te bewandelen die meer effect hebben, welke resultaten verdienen het om verder uitgewerkt te worden, wat dragen activiteiten van instellingen en particuliere initiatieven in Apeldoorn bij aan internationale samenwerking.

Daarover gaat het tijdens het openbare debat op vrijdag 12 september 2008 in de Burgerzaal van het Stadhuis in Apeldoorn. Stichting debatcentrum Kanaal 55 heeft de organisatie van de bijeenkomst die als thema "Water en brood" heeft.

Agnes van Ardenne, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en thans permanent vertegenwoordiger bij de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties in Rome, zal het publieke debat inleiden. Arend Jan Boekestijn (Tweede Kamerlid voor de VVD), Jouert van Geene (Landbouw Universiteit Wageningen), Fred de Graaf (burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de commissie Internationale Samenwerking in de Eerste Kamer), Jan Bouke Wijbrandi (Oxfam NOVIB) en Frans Jacobs (directeur Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking COS-Gelderland) zullen hun opvattingen geven en met elkaar en met de zaal in debat gaan over de toekomst van de internationale samenwerking.

Marjolijn Uitzinger, (radio-)journalist en voormalig woordvoerder bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu (VROM) heeft de leiding van het debat. De groep "Wordt Vervolgd" uit Amsterdam zal met playback-theater de discussies op een eigen manier van commentaar voorzien. De toegang tot het debat is gratis.

De bijeenkomst in het Stadhuis is een van de evenementen waarmee COS-Gelderland zijn 35-jarig bestaan dit jaar viert. COS-Gelderland is ook van de partij op het Festival Mondial daags na het debat in het Oranjepark in Apeldoorn, dat wordt georganiseerd door de stichting Mondial, en de multiculturele stichtingen Mudanthe uit Apeldoorn en WHAA uit Nijmegen.

---