Gemeente De Bilt


Internationale samenwerking tijdens Open Monumentendag 2008

Op zaterdag 13 september vindt de Open Monumentendag 2008 plaats dat dit jaar in het teken staat van "Sporen". In de gemeente De Bilt loopt een route van Oostbroek naar Westbroek en vanaf 10.00 zijn er een tiental monumenten opengesteld. Bijzonder aan deze Open Monumentendag is dat ook de partnergemeentes van gemeente De Bilt mee doen aan het programma.

Vanwege het landelijke thema "Sporen" schenkt gemeente De Bilt dit jaar aandacht aan "Sporen in het landschap"; gebouwde sporen als landhuizen van de stichtse lustwarande, het gebouwde viaduct onder de A28 dat nu in gebruik is als wildviaduct, en landschappelijke sporen als de tuinen van Copijn in Groenekan en de bijzondere stinzentuin van familie Baas in Westbroek dat te zien zal zijn vanaf de monumentale kerktoren in Westbroek.

De stichting RAZEM, het samenwerkingsverband tussen de Poolse zustergemeente Miecisko en de gemeente De Bilt organiseert samen met de Michael parochie tijdens Open Monumentendag op 13 september een bijzonder programma. Vanaf 10.00 is iedereen welkom om naar een Pools koor te luisteren en te kijken naar de speciale tentoonstelling "Oogstfeest" (strokransen en Mariabeelden uit Miecisko) en "St. Michaelfeest" (kruizen in het bezit van de Michaelkerk).

Aansluitend op de Open Monumentendag vindt op 14 september de gezamenlijke viering van De Heilige Kruisverheffing door de oosterse en westerse kerken plaats in de Michaelkerk. De Heilige Kruisverheffing is een feest in de liturgie van de katholieke kerk dat op 14 september wordt gevierd. Diezelfde dag wordt het ook gevierd in de oosterse orthodoxie. De oorsprong van dit feest ligt in de jaarlijkse viering van de kerkwijding van de basiliek van het heilige graf in Jeruzalem, dat samenviel met de vondst van het Heilige Kruis door Sint-Helena. Het is één van de weinige feesten die in de oosterse en westerse kerken op dezelfde dag wordt gevierd. De tentoonstellingen in de Michaelkerk zijn zondag nog tot 16.00 te bezoeken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de communicatieadviseurs van de de unit Communicatie, tel (030) 228 95 01.

Bilthoven, 28 augustus 2008