Gemeente Rotterdam

Het Gemeentearchief Rotterdam staat tijdens Open Monumentendag 2008 bijna helemaal in het teken van de brandgrens.

Het archief is op zaterdag 13 september open van 10.00-17.00 uur. Op het programma staan een expositie, een doorlopende filmvertoning en elk even uur een rondwandeling. Het centrale thema: de verwoesting van de stad door het Duitse bombardement van 14 mei 1940 en de daaropvolgende wederopbouw.

De eerste wandeling begint om 10.00 uur. De gids is ingenieur Koos Hage, die onderzoek deed naar het exacte tracé van de brandgrens. De wandelingen van 12.00, 14.00 en 16.00 uur worden verzorgd door Aad Engelfriet, eigenaar van de bekende Engelfriet-website vol Rotterdam-verhalen. De wandelingen draaien om de oorlog- en wederopbouwgeschiedenis van het gebied rond het Hofplein. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor een van de wandelingen tot uiterlijk donderdag 11 september bij aanmelden@gar.rotterdam.nl.

Verdwenen topmonumenten
In het archief zelf is een kleine expositie te zien over de brandgrens. Bovendien is er een expositie van twintig verdwenen Rotterdamse topmonumenten, zoals de Koninginnekerk en de oude Bijenkorf. Verder draait de hele dag een film over de verwoeste stad en de wederopbouw, samengesteld uit beleden van het Polygoonjournaal. Zie ook www.brandgrens.nl

Bron: Bestuursdienst, 01-09-2008