Gemeente Sneek


in het teken van `sporen'

Sneker Open Monumentendag in het teken van `Sporen'

(7Dakruiter%20Martinikerk150.jpg) Sneek doet zaterdag 13 september weer mee aan de landelijke Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is `Sporen'. Dit zijn bijvoorbeeld bouwsporen in gevels, archeologische sporen in de bodem en andere sporen die door de mens in de loop van de geschiedenis zijn achtergelaten. Al deze sporen herinneren ons aan wat er ooit was. Met een gevarieerd programma geeft Sneek invulling aan dit thema.

De dag begint om 10 uur met een bijzonder evenement: de opening van een archeologische tentoonstelling in de Rabobank. Hier wordt de unieke 13^de eeuwse leervondst getoond die 10 jaar geleden op deze plek is opgegraven. Er is de hele dag een archeoloog aanwezig om uitleg te geven. Ook zijn er demonstraties leerbewerken. Vanaf de Marktstraat zijn er historische themawandelingen over `Stegen' en `Bouwsporen'. Tijdens een rondvaart met een sloep vanaf de Waterpoort krijgt u verhalen te horen over Sneker inwoners uit het (recente) verleden.

Bij de Werkgroep Archeologie van de Vereniging Historisch Sneek mag u zelf aan de slag: u mag een metaaldetector uitproberen op het plein voor de bibliotheek. Binnen is de hele dag iemand aanwezig die de archeologische waarde van uw eigen vondsten (zoals scherven of munten) kan vaststellen. Dus neem uw eigen (achtertuin)vondsten mee! Verder is er een prijsvraag aan de hand van foto's van bouwsporen in Sneek.

Naast bovengenoemde thema-activiteiten is ook het vaste programma dit jaar weer present, met kerken, moskee, musea en Waterpoort. Vorig jaar was de openstelling van de dakruiter van de Martinikerk zo'n succes dat we dit onderdeel hebben toegevoegd aan het vaste programma. Nieuw in het programma is de openstelling van het gebouw van de Vrijmetselaarsloge aan de Looxmagracht.

Kloppend hart van de Open Monumentendag is zoals elk jaar de Marktstraat. Zowel in het Stadhuis als in de Waltastins worden rondleidingen gegeven. Op het Waltaplein speelt de muziekgroep "De Blauwe Schuyt" uit Den Bosch Middeleeuwse muziek. Zij bespelen zeker 30 instrumenten, die ze uit hun kar tevoorschijn toveren. Gekleed als Middeleeuwse muzikanten, met ondeugende liederen en aanstekelijke dansmuziek brengen ze de Middeleeuwen weer tot leven.

Alle locaties zijn geopend van 10-17 uur. Bij de deelnemende locaties een programmafolder te verkrijgen.