Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Laatste Open Monumentendag in `RACM'gebouw op zaterdag 13 september van 10.00 - 17.00 uur

Persbericht

8 september 2008
De Open Monumentendag 2008 staat in het teken van `Sporen'. Meer dan 3000 gebouwen in Nederland doen mee aan deze bijzondere dag en zijn dan gratis toegankelijk. Ook het gebouw van de RACM aan de Kerkstraat is dit jaar - voor het laatst - toegankelijk voor het publiek.

Rondleidingen door (een deel van) van het gebouw

Het gebouw van de RACM bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. De nieuwbouw van architect Abel Cahen, is een prachtig voorbeeld van het zogenaamde `Hollands Structuralisme'. Het is opgedeeld in meerdere kleine eenheden, zoals torens, stegen en pleinen. In het hart van het gebouw bevindt zich een grote open ruimte, de vide, die bekroond wordt met een glazen koepel. De opzet - met zijn binnenstraten en binnenpleinen - sluit volgens de architect goed aan op de structuur van stegen en straatjes van de oude binnenstad. Het oude gedeelte is het voormalig Oud-Katholiek Seminarie (met een Latijnse school, een jongenshuis en een kapel) uit 1725. In 1988 werd de locatie door de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in gebruik genomen.

Het gebouw `met de koepel' beroert nog steeds de inwoners van Amersfoort. Aan de ene kant is het gebouw in 2004 uitgeroepen tot een van de vijftien gebouwen die als voorbeeld dienen voor inspirerend bouwen in Nederland. Maar ook wordt het regelmatig genoemd tijdens de jaarlijkse verkiezing van het `lelijkste' gebouw van Amersfoort. Waarom valt dit gebouw zo op? Kan dit te maken hebben met de opvallende architectuur of met de locatie midden in de historische binnenstad? Het oordeel is aan de bezoekers op 13 september.

De laatste keer

Dit jaar gaat het gebouw aan de Kerkstraat voor het laatst open. De RACM verhuist namelijk medio april 2009 naar een nieuw gebouw aan het Smallepad.

Tentoonstelling Emmers vol Verhalen

Op de Open Monumentendag valt in de kantine de tentoonstelling `Emmers vol Verhalen ` te bezichtigen. Deze presentatie bestaat uit tien emmers die uitnodigen kennis te maken met het werk en de wereld van de onderwaterarcheoloog. Kinderen kunnen aan de hand van opdrachtkaarten actief meedenken,voelen, horen, ruiken en tekenen. Een aantal banieren vertelt het verhaal over het maritieme erfgoed onder en boven water en laat zien hoe wij dit bewaren voor toekomstige generaties. Een aanrader!

Tevens zal een aantal publicaties van de RACM gratis worden aangeboden.

Bezoekers zijn van harte welkom op zaterdag 13 september van 10.00 - 17.00 uur Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten Kerkstraat 1 / Muurhuizen (nabij de Appelmarkt), Amersfoort

Zie ook: www.openmonumentendag.nl