Gemeente Gaasterlân-Sleat


Monumentendag Gaasterlân-Sleat

klokkenstoel.png
Tijdens de Open Monumentendag 2008, op zaterdag 13 september a.s. is in de gemeente Gaasterlân-Sleat een groot aantal monumenten geopend voor publiek. Bij verschillende monumenten is een activiteit georganiseerd. Zo verkoopt de bazaarcommissie van de protestantse kerk in Oudemirdum verschillende streekproducten. In de kerk van o.a. Wijckel worden rondleidingen verzorgd. In de St. Ludgerusparochie in Balk is voor publiek een fluitgroep te beluisteren.

In het Breahûs in Balk is er een expositie van Avondmaalzilver en Bijbels die in verschillende perioden gedrukt zijn. Daarnaast spelen in het kader van de Nationale Orgeldag meerdere organisten het Lohman Orgel. In Elahuizen is in het kerkgebouw van de hervormde gemeente een tentoonstelling over trouwjurken en trouwpakken te zien. Belangstellenden kunnen bij de deelnemende monumenten een gratis routekaart verkrijgen. De monumenten zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Coördinatie Monumentendag: MAR EN KLIF

Overzicht geopende monumenten
Balk:


- R.K. kerk, St. Ludgerusparochie


- Protestantse kerk: It Breahûs

Sloten:


- Hervormde kerk


- Museum Stedhûs Sleat


- Korenmolen de Kaai

Wijckel:


- Protestantse kerk met praalgraf Menno van Coehoorn

Sondel:


- Hervormde kerk

Nijemirdum:


- Toren

Oudemirdum:


- Informatiecentrum Mar en klif


- Luchtwachttoren


- Protestantse kerk

Harich:


- Hervormde kerk en kerkhof

Elahuizen:


- NH Kerk

Oudega:


- Hervormde kerk

Bakhuizen:


- R.K. kerk (geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur) Overige monumenten

- Klokkenstoel Mirns

- Klokkenstoel Ruigahuizen

- Vredestempeltje Rijsterbos

Beschrijving Monumenten:

Balk

Sint Ludgerus Kerk te Balk

Sint Ludgerus Kerk

In 1883 kreeg het gezicht van Balk een heel ander uiterlijk. In dat jaar kwam namelijk de nieuwe Room- Katholieke kerk gereed. Het gebouw en met name de toren die hoog boven de huizen uitsteekt, liet zien dat de "katholieken" er weer waren na een lange tijd van diensten in schuilkerkjes en maatschappelijke achterstelling.

Naast vele fresco's van de schilder J.M. Ydema en de fraaie gebrandschilderde ramen van kunstatelier Kocken uit Utrecht, is het hoogtepunt van het kerkinterieur wel het hoogaltaar.

Dit neo- gotisch zandstenen beeldhouwwerk werd in 1899 te Utrecht gemaakt door Friedrich Wilhelm Mengelberg. Aanvankelijk stond het altaar in Zwolle en werd het in 1963 door de toenmalige pastoor van Balk aangekocht. Van dit soort neo-gotische altaren zijn er maar twee in Nederland te vinden, in Hilversum en in Balk.

Protestantse kerk: It Breahûs.

Het interieur van deze kerk, die stamt uit 1728/ 29, werd in het jaar 1998 grondig gerestaureerd en vernieuwd. Het gebouw heeft een totaal nieuwe uitstraling gekregen door o.a. kleurstelling en verlichting. Bij de kleurstelling is zichtbaar gemaakt dat elementen in het interieur uit verschillende perioden stammen. Het bovenste deel van de kansel is afkomstig uit een eerdere Hervormde kerk, die in 1729 werd afgebroken; de huidige bankopstelling stamt uit 1914 en het orgel uit 1834. In 1998 werd het reeds jaren eerder uit de kerk verwijderde doophek in de Avondmaalstafel verwerkt. Twee wapenschilden werden voorzien van de juiste heraldische kleuren. Het reeds in 1995 gerestaureerde denkraam is een pronkstuk in deze overigens eenvoudige kerk, die als voorbeeld van de kerkbouw uit de 18^e eeuw kan dienen.

Sloten

Protestantse kerk

Het kerkgebouw is gebouwd door Pyter Cornelisz Cammelingh en Jan Jacobs uit Edam, volgens bestek en conditiën van 24 september 1646, voor de overeengekomen prijs van 8344 caroliguldens.

Op de 14^e mei 1647 legt de eerste President kerkvoogd dr. Epeus van Oosterzee en de Verzetsman der stad Sloten de eerste steen van het huidige kerkgebouw.

De kerk is opgetrokken van kleine gele baksteen en bestaat uit een éénschepige ruimte, welke aan de oostzijde door een halve tienhoek is gesloten.

Boven de zware balklaag voorzien van z.g. sleutelstukken is een houten tongewelf aangebracht rustend op de muurplaten welke tegen de achtergevel zijn voorzien van 4 houten beeldjes (die volgens Alberdinck Thijm vermoedelijk de vier menselijke deugden uitbeelden).

Verdere bezienswaardigheden zijn:


- het grote "Jan Harmens" orgel is in 1710 gebouwd;


- de koperen kronen, geschonken door de familie van Coehoorn;


- diverse grafzerken van vooraanstaande families uit Sloten;


- rouw- en wapenborden;


- Poutsmabank, toendertijd in gebruik bij het aan de Lindegracht gevestigde internaat;

Museum Stedhûs Sleat

Het Museum Stedhûs Sleat, de naam verraadt het al, is gehuisvest in het oude stadhuis van Sloten. Sinds de samenvoeging van de twee gemeenten Sloten en Gaasterland heeft het in 1984 een museumfunctie gekregen.

Dit in 1759 gebouwde monumentale pand heeft een grondige restauratie ondergaan en is geheel in zijn oude glorie hersteld. De inrichting van het museum sluit aan bij de specifieke sfeer van het gebouw en benadrukt op speelse wijze het vroegere gebruik als stadhuis.

Het biedt de bezoeker een verrassende en levendige kijk op de stadsgeschiedenis door middel van presentaties vol technisch vernuft en een uitgekiende vormgeving. Minstens zo mooi is de presentatie `Laterna Magica', het toverlantaarn museum van oud- Slotenaar Peter Bonnet.

Korenmolen De Kaai te Sloten

Korenmolen De Kaai

Deze zgn. "Bovenkruier", werd vanouds al gebruikt als korenmolen en is gebouwd in 1755 op de plaats waar voorheen een ouder type molen heeft gestaan. De molen staat op de "Lemster Dwinger" één van de vroegere bastions van de stad Sloten en is in beheer bij de vereniging Korenmolen.

Jonge enthousiaste molenaars zijn in hun vrije tijd bezig het aloude beroep van molenaars uit te oefenen en verkopen meel aan particulieren. Sinds 2005 heet deze molen ``De Kaai''.

Wijckel

Protestantse kerk

De oorspronkelijke, aan het einde van de 13^e eeuw gebouwde kerk, rest thans alleen nog de toren.

De hoge, zware zadeldak toren is samengesteld uit drie delen.

De kerk bezit een luidklok uit 1388, die versierd is met twee reliëfs. Uit het einde van de 17^e eeuw dateren het doophek met gedraaide balusters en de eiken preekstoel met gesneden guirlandes en engelenkopjes op de hoeken. Tegenover de preekstoel staan enkele familiebanken opgesteld.

Onder de houten vloer liggen een aantal grafstenen verborgen, voornamelijk van de familie Van Wijckel. Blikvanger in de kerk is de graftombe van Menno, baron van Coehoorn. De beroemde veldheer en vestingbouwkundige bezat in Wijckel het buiten Meerenstein.

De monumentale graftombe is ontworpen door Daniël Marot. Deze is in 2007 gerestaureerd. De toren werd in 1984 gerestaureerd en op de eerste verdieping werd een consistoriekamer gebouwd. Het kerkgebouw zelf is in 1991 grondig gerestaureerd.

Sondel

Protestantse kerk

In 1495 zou de katholieke kerk zijn opgebouwd uit de restanten van een nog oudere kerk, die door brand zou zijn verwoest. De kerk van nu dateert uit 1870 en is gebouwd op de fundamenten van het vroegere middeleeuws kerkje. De kerk zelf is geen monument. De eikenhouten preekstoel is uit de 17e eeuw en is met een overhuifde familiebank uit dezelfde eeuw uit de oude naar de nieuwe kerk overgebracht. Dit gebeurde ook met de luidklok. Deze heeft geen opschrift en juist daarom wordt hij geschat als een der oudsten van de streek. Volgens deskundigen kan hij wel 700 jaar oud zijn.

Het orgel werd in 1897 ingewijd. Het is geplaatst ter nagedachtenis aan Vrouwe van Swinderen, die erg op Gaasterland was gesteld. Dit blijkt uit de tekst die op het bord onder het orgel staat vermeld.

Op de begraafplaats ligt o.a. Cornelis Fransicus Frisius Hylckama begraven. Op zijn zerk wordt vermeld, dat hij majoor was en ridder in de Militaire Willemsorde. Deze orde had hij verdiend door zijn heldhaftig optreden bij Quatrebras en in de tiendaagse veldtocht. Hij was indertijd aangesteld door Napoleon als Garde d'Honneur.

Verder liggen er verschillende grafstenen van Franse vluchtelingen, die in Gaasterland hun toevlucht zochten. Ook hier liggen leden van de voorname familie Rochefort en Carpentier begraven. Vanaf 2007 is de kerk een gebrandschilderd raam rijker.

Nijemirdum

Landschap Nijemirdum

Toren

De toren van Nijemirdum is een van de oudste monumenten in de gemeente. Deze werd samen met een kerkgedeelte gebouwd in de 15^e eeuw. Tijdens de 17^e eeuw raakte het in verval maar werd tussen 1772 en 1812 weer opgebouwd. De toren is echter niet op de oorspronkelijke hoogte gebracht. Ook het daktype veranderde van zadeldak in de huidige piramidevorm. Na 1833 werd de kerk afgebroken en bleef de toren als baken voor de Zuiderzeevaart en als uitzichtpunt in de gemeente staan.

Oudemirdum

Informatiecentrum `Mar en Klif'.

Het informatiecentrum `Mar en Klif' te Oudemirdum is als gebouw geen monument in de zin van de Monumentenwet. Wel is hetgeen de bezoeker binnen aantreft een bezoekje waard. De vaste expositie in het centrum geeft de bezoeker een beeld van het ontstaan, de cultuur en recreatieve mogelijkheden in het nationaal Landschap Zuidwest Friesland. In het gebouw is ook het Toeristisch Informatiepunt, Gaasterland Promotion, gevestigd. Wil de bezoeker meer specifieke informatie over activiteiten en voorzieningen in de regio, dan kan men hier goed terecht. Mar en Klif fungeert ook als coördinatiepunt van de Open Momumentendag in de gemeente.

Luchtwachtoren.

De toren werd in de vijftiger jaren door de Luchtbeschermingsdienst gebruikt als uitkijktoren voor het waarnemen van vijandelijke vliegtuigen. Door technologische ontwikkelingen werd de toren buiten gebruik gesteld en raakte in verval. Er zijn zelfs plannen geweest om de toren af te breken. De gebroeders Jaarsma uit Oudemirdum kochten de toren en knapten deze op. Nu is de toren op bepaalde tijden voor beklimming en bezichtiging geopend.

Protestantse kerk.

De kerk dateert van 1790 en is gebouwd op de fundering van een Rooms Katholieke kerk. De bouw werd financieel mogelijk gemaakt door de opbrengsten van het materiaal van de oude kerk. De kerk is in 1999 grondig gerestaureerd.

Reeds vanaf de 17e eeuw was het gebruikelijk dat bij nieuwbouw van kerken geldelijke bijdragen of giften in natura door provinciale autoriteiten beschikbaar werden gesteld. Gebrandschilderde ramen waren één van de favoriete giften. In de 18^e eeuw tot het begin van de 19^e eeuw waren het vooral de gebroeders Jurriën en Ype Staak, glasschilders die voor verschillende Friese kerken ramen maakten.

Het raam, geschonken door de Staten van Friesland, is nog in de kerk aanwezig. Drie andere ramen zijn in het verleden door storm verloren gegaan.

Harich

Nederlands Hervormde kerk.

De hoge toren met zijn gemetselde stenen spits (plm. 12^e eeuw) wijst u al van ver de weg naar dit monument. Al in het jaar 1132 wordt er gesproken van het parochiekerkje te Harich, gewijd aan de Heilige Laurentius. De van oorsprong Rooms Katholieke kerk werd in 1580 door de hervormers overgenomen. Het type spits van de van de Harichster toren is met haar stenen in zijn soort bijzonder.

In de kerstnacht van 1979 woedde er een grote brand in de kerk. Het houten gewelf werd voor een groot gedeelte verwoest en ook het mooie orgel werd ging geheel verloren. Van het oorspronkelijke meubilair is alleen de kansel bewaard gebleven.

Ook het kerkhof is beslist de moeite waard om te bekijken. Het hooggelegen kerkhof is welhaast geheel bedekt met graftekens. Op het kerkhof zijn ook wel Franse Refugiés begraven, die een tijdlang in Ruigahuizen woonden.

Een voorwerp van opmerkelijke ouderdom werd omstreeks 1924 in de grond van het kerkhof aangetroffen: een rode zandstenen sarcofaag met deksel. Men heeft de sarcofaag in de grond laten zitten.

Opvallend is op het kerkhof de grafkelder van de familie van Swinderen van Huize Rijs.

De kelder werd in 1859/60 gesticht. Inmiddels zijn daar elf leden van de familie begraven.

Kerkhof Hervormde kerk.

Dit kerkhof is beslist de moeite waard om te bekijken. Het hooggelegen kerkhof is welhaast geheel bedekt met graftekens. Op het kerkhof zijn ook wel Franse Refugiés begraven, die een tijdlang in Ruigahuizen woonden.

Een voorwerp van opmerkelijke ouderdom werd omstreeks 1924 in de grond van het kerkhof aangetroffen: een rode zandstenen sarcofaag met deksel. Men heeft de sarcofaag in de grond laten zitten.

Opvallend is op het kerkhof de grafkelder van de familie van Swinderen van Huize Rijs.

De kelder werd in 1859/60 gesticht. Inmiddels zijn daar elf leden van de familie begraven.

Elahuizen

Deze Nederlands Hervormde kerk, gebouwd in 1864 nadat de voorganger was afgebrand, staat direct aan het water: "De Tjerkefeart". Tot een eeuw geleden kwam een aanzienlijk deel van de kerkgangers via water bij de kerk aan, zoals vanuit It Heidenskip aan de overzijde van het meer. De kerk is een gaaf voorbeeld van de zgn. "Water-staatstijl" en zowel in- als uitwendig goed geconserveerd. Het orgel in de kerk is één van de eerste van de hand van de Leeuwarder orgelbouwer Willem Hartdorff. Het is inmiddels een -overigens perfect onderhouden- monument.

Oudega

Hervormde kerk.

Al in 1421 werd de Parochiekerk van Oudega genoemd. Deze kerk werd in 1486 tijdens de gevechten om de Stins van Ige Galama verwoest. De herbouwde parochiekerk was aanzienlijk groter dan tegenwoordig. Volgens de overlevering diende de toren als baken voor zeevarenden.

De in 1692 gebouwde kerk, met dezelfde afmetingen als heden ten dage, werd wegens ernstige verzakking afgebroken. De huidige kerk dateert van 1850 waarbij in 1992 een algehele restauratie werd afgerond.

Bakhuizen

Rooms Katholieke kerk.

In 1914 is er een nieuwe grotere Rooms Katholieke kerk gebouwd, gewijd aan St. Odulphus. Het is een sobere neogotische kerk. Opvallend mooi zijn de gebrandschilderde ramen en het fraaie hoogaltaar. In de koorruimte zijn fraaie muurschilderingen te vinden. Verder hangen er nog kruiswegstaties, die afkomstig zijn uit de oude kerk. Die verbeelden het verhaal van het lijden van Jezus.

Overzicht Monumenten die altijd te bezoeken zijn

Klokkenstoel te Mirns

Klokkenstoel Mirns.

In Mirns staat een klokkenstoel met schilddak, die er vanaf 1723 reeds gestaan heeft. In oorlogstijd is de klok gevorderd. De klokkenstoel werd oorlogsslachtoffer door een ongeluk van een neerstortende geallieerde Lancester bommenwerper. De klokkenstoel is in een lagere en zwaardere vorm herbouwd.

Klokkenstoel Ruigahuizen.

Tegen de zuidelijke rand van de Starnumanbosschen ligt de begraafplaats met daarop een klokkenstoel. De klokkenstoel heeft een in 1746 door Cyprianus Crans gegoten klok.

Vredestempeltje Rijsterbos.

Het oorspronkelijke Vredestempeltje is in 1814 gebouwd, vlak na de Franse bezetting. De tempel was een uiting van blijdschap en opluchting voor de herverkregen vrijheid. In 1941 nam It Fryske Gea het Rijsterbos over van familie Van Swinderen en verkreeg hiermee ook het Vredestempeltje. Dit oorspronkelijke en zeer karakteristieke monument bevond zich eerst op een andere plek. Het stond toen schuin tegenover het bedrijfsgebouw van It Fryske Gea genaamd:`de Wildtskuorre'. Helaas was dit oorspronkelijke Vredestempeltje niet bestand tegen het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog. In de herfst van 1944 was dit bos een paar weken lang de lanceerplaats van de V-2 raket. Vanaf het Rysterbos schoten de Duitsers bijna zeventig raketten richting Antwerpen en Zuid-Engeland. Een drietal lanceringen mislukte, maar die richtte weinig schade aan. Op zaterdag 30 september 1944 ging er weer een V2 van start. De motor kwam echter niet op gang en het projectiel stortte neer in het bos. Een explosie bleef eerst uit, maar een uur later volgde nog de knal, waarbij het Vredestempeltje werd vernield. Op de plek waar de raket neerkwam werd in 1945 het tempeltje opnieuw gebouwd van oude materialen. In 1969 was het zo vervallen dat sloop onontkoombaar was. Een groep Gaasterlanders heeft het in 1977 herbouwd in de huidige vorm.

Coördinatie Monumentendag: MAR EN KLIF

Monumenten open van 10.00 - 17.00 uur,