Gemeente Enkhuizen

Speuren naar sporen in heel Nederland

Op de Open Monumentendag van 2008 in het weekeinde van 13 en 14 september kunnen bezoekers op allerlei manieren gaan speuren naar sporen. Sporen in de stad of het dorp, in een monument en sporen in het land. Vele wandel- en fietsroutes brengen de bezoeker naar de sporen van het verleden, naar archeologische vindplaatsen, langs kapelletjes, veldkruizen, kerkenpaden, holle wegen, noem maar op. Daarnaast zijn zon 3.000 monumenten gratis van binnen te bekijken. Circa 350 gemeenten doen mee aan Open Monumentendag 2008. Een overzicht van alle open monumenten en gedetailleerde informatie vind u terug op www.openmonumentendag.nl.

Thema 'Sporen'
Het thema Sporen is gekozen om extra aandacht te besteden aan archeologie, maar ook aan bouwhistorie. Aanleiding was de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007, en het toenemend belang van bouw-historisch onderzoek in de monumentenzorg. Het thema sporen betekent een grote variatie aan onderwerpen, elke locatie heeft zijn eigen sporen en sporen zijn overal! Om het thema Sporen toe te lichten heeft de Stichting Open Monumentendag het handzame boekje Sporen uitgebracht. Hierin komen sporen in het landschap zoals terpen, grafheuvels, droogmakerijen en waterlinies aan bod, alsook sporen in steden en dorpen zoals kerkenpaden, muurreclames en gevelstenen èn sporen in monumenten: houtskeletten, metselverbanden, stofferingen en nog veel meer. U kunt het boekje aanvragen via www.openmonumentendag.nl.

Officiële opening door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Open Monumentendag 2008 zal landelijk worden geopend op donderdag 11 september in Deventer door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds en voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Open Monumentendag. De opening is een bijeenkomst voor genodigden.

Informatie open monumenten Enkhuizen
Voor meer informatie omtrent de wandelroute langs de open monumenten in Enkhuizen kijkt u op www.omdenkhuizen.nl of in het landelijke magazine Open Monumentendag, verkrijgbaar bij VVV- en ANWB-kantoren.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl