Gemeente Assen


Open Monumentendag

Assen, 12 september 2008

De landelijke Open Monumentendag op zaterdag 13 september staat in het teken van 'sporen in het landschap'. Archeologie en bouwhistorie komen dit jaar goed aan hun trekken. Ook in Assen worden activiteiten georganiseerd.

In en rond Assen zijn veel sporen uit het verleden te vinden. Sporen in allerlei vormen en met vaak bijzondere namen; Celtic Fields, Meulmaat of Poepenhemeltje. Sporen in het landschap, zoals grafheuvels, flats, maar ook de loop van een beek, een metselverband in een gevel of een bijzonder dak op een koestal. De Gemeente Assen spant zich in om deze sporen in het landschap te behouden. Zij beschermt monumenten vanwege hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. Die sporen en monumenten uit het verleden vertellen ons verhalen uit het verleden. Over hoe het leven toen was. Het kijken en zoeken naar sporen maakt ons bewust van onze eigen cultuur. Daar draait het om tijdens de Open Monumentendag.

Activiteiten in Assen
In de hal van het Stadhuis (open van 10.30 - 16.00 uur) is een tentoonstelling met archeologische vondsten uit de omgeving. Kinderen kunnen in een zandbak zelf speuren naar sporen uit het verleden.

In de Bethelkerk kan men van 10.30 uur - 16.00 uur speuren naar tweedehands boeken op de boekenmarkt.

En tijdens een sportieve fietstocht van circa 10 km kan men, onder leiding van een archeoloog, ontdekken welke sporen de tijd in het landschap rondom Assen heeft achtergelaten. Onderweg laat Rudy Lanjouw in zijn atelier zien dat sporen hem tot kunst inspireren. De eerste fietstocht start om 11.00 uur. Daarna staan er (op basis van aanmelding) om 12.00 en 13.00 uur nog twee fietstochten gepland. Hiervoor kan men zich tot vrijdagmiddag 17.00 uur aanmelden via info@ditisassen.nl.

Initiatiefnemers
De Open Monumentendag wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Assen, de Drents prehistorische vereniging, Bond Heemschut, de Asser Historisch Vereniging, het Drents Archief en de VVV/ Tourist informatiepunt Assen