Project De Maaswerken


Delen Grensmaas gestremd - alternatieve vaarroute voor kano's

Vanaf 15 september 2008 voert Rijkswaterstaat Maaswerken in en direct langs de Grensmaas een aantal werkzaamheden uit. Daardoor is de rivier vanaf die datum op een aantal trajecten gestremd. In overleg met de kanoverhuurbedrijven wordt gezorgd voor een alternatieve route.

Het gaat om twee delen van de Grensmaas die gestremd worden:


* Vanaf 15 september 2008 geldt dat voor het deel tussen de stuw Borgharen en stroomafwaarts van Geulle aan de Maas (Maaskilometer 25,5).
* Vanaf 29 september is bovendien het stuk tussen Meers (km 32) en Maasband (km 35,5) gestremd.

Beide stremmingen duren volgens planning tot eind oktober. De stremmingen zijn aangegeven met borden op beide oevers en een ballenlijn in de Maas.

Aanleg drempels

De stremmingen zijn nodig omdat in opdracht van Rijkswaterstaat Maaswerken een viertal drempels in de Grensmaas wordt aangebracht. Deze drempels zullen op termijn te lage grondwaterstanden als gevolg van het Grensmaasproject voorkómen. De Grensmaas is overigens slechts bevaarbaar voor kano's, raftvlotten e.d..

Alternatieve route kano's

In overleg met kanoverhuurbedrijven in het gebied is een alternatieve route bepaald. Deze loopt stroomafwaarts van het veer Stokkem-Berg aan de Maas, tot voor de brug tussen Roosteren en Maaseik.