Gemeente Soest

Soest heeft landelijke primeur

Datum: 05/09/2008

Grootschalige snelheidscontroles in 30 km zones

Maandag 15 september heeft Soest een landelijke primeur als het gaat om grootschalig handhaven van de maximum snelheid in 30 km zones.

Gedurende een periode van minimaal een jaar controleert de politie intensief op wisselende plekken in de héle gemeente. Nog niet eerder werd in Nederland in een héle gemeente gecontroleerd in de 30 km zones.

Wel eerder lokale acties

Snelheidscontroles in 30 km zones zijn op zich niet nieuw. Er zijn in verschillenden gemeenten projecten gedaan waarbij de politie in woonwijken controleerde of gemotoriseerd verkeer de limiet van 30 kilometer per uur niet overschreed.

Maar deze projecten waren zeer locatiegebonden en vaak gerelateerd aan één specifieke straat. Ook in Soest heeft zo'n lokale controleactie plaatsgevonden in de wijk Klaarwater.

30 kilometer in woonwijken

Bewoners klagen regelmatig over de verkeerssituatie in woonwijken, dat is in Soest niet anders. Vooral de snelheid waarmee automobilisten door de wijk rijden - vaak zijn dat medebewoners uit de buurt - kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker in de buurt van scholen of bij winkelcentra.

Men maakt zich zorgen over de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, in het bijzonder kinderen, fietsers en voetgangers. Daarom gaan gemeenten in heel Nederland ertoe over om 30 km zones te maken in woonomgevingen.

Weginrichting aanpassen en voorlichting geven

De 30 km zones worden ingericht vanuit het concept 'Duurzaam Veilig'. Dit betekent dat wegen zodanig worden ingericht dat het voor automobilisten moeilijk wordt om te hard te rijden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan drempels, plateaus en wegversmallingen. Maar we kunnen niet overal obstakels plaatsen. Bijvoorbeeld omdat hulpdiensten wel snel ter plaatse moeten kunnen zijn als er iets vervelends gebeurt.

Naast fysieke aanpassing van de wegen is het ook belangrijk dat automobilisten zich uit zichzelf 'netjes' gedragen. Onder andere door zich aan de maximum snelheid te houden. Daarom zijn er voorlichtingscampagnes en is er verkeerseducatie op scholen.

Controles en handhaving blijken noodzakelijk

Helaas blijken de herinrichting van wegen en de voorlichtingscampagnes niet voor iedereen voldoende. Sommige automobilisten blijven te hard rijden waardoor snelheidscontroles noodzakelijk zijn. De politie en het Openbaar Ministerie konden hier tot nu toe alleen op een relatief klein aantal plaatsen aandacht aan besteden.

Extra inzet van OM en politie

Nu heeft het Openbaar Ministerie Utrecht samen met het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en de politie besloten om de al gehouden kleinere handhavingsprojecten in Soest uit te breiden naar een project voor de hele gemeente. Hierbij wordt in alle 30 km zones (dus alle woonwijken) in Soest en Soesterberg gehandhaafd op de maximum snelheid.

Start van de actie samen met verkeersofficier Koos Spee en kinderen Van der Huchtschool

Maandag 15 september om 15.30 uur wordt het startschot gegeven voor deze unieke handhavingsactie.

Openbaar Ministerie Utrecht, het BVOM, de politie regio Utrecht en de gemeente Soest doen dit gezamenlijk om het bijzondere karakter van de actie te onderstrepen en extra aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in de woonomgeving. Mr. Koos Spee, hoofd van het BVOM geeft dan een toelichting op het project.

Daarnaast zullen ook de kinderen van groep 8 van de tweede Van der Huchtschool samen met de politie automobilisten erop wijzen dat we samen moeten werken aan een veilige verkeerssituatie in de 30 km zones. Van gemeentezijde zijn burgemeester A. Noordergraaf en verkeerswethouder P. Lemmen van de partij.

.