Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 15 en 16 september 2008

05-09-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de Geannoteerde Agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 15 en 16 september 2008.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde Agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 15 en 16 september 2008

Algemene Zaken

Voorbereiding Europese Raad
De RAZEB zal de geannoteerde agenda van de Europese Raad van oktober bespreken. Deze agenda is op dit moment nog niet beschikbaar. De Europese Raad van 15-16 oktober zal zich in elk geval buigen over het goedkeuringsproces van het Verdrag van Lissabon. De Europese Raad van juni jl. heeft hierover geconcludeerd dat tijdens de volgende bijeenkomst in oktober verder overleg gevoerd zal worden over een gezamenlijke weg vooruit aan de hand van een nadere analyse van de Ierse premier.

Raadsconclusies CVM
De Raad zal Raadsconclusies aannemen over de rapporten van de Europese Commissie over Roemenië en Bulgarije inzake voortgang bij het Coöperatie- en Verificatiemechanisme. Voor de inzet van Nederland wordt verwezen naar de kabinetsappreciatie die uw Kamer op 28 augustus jl. is toegegaan en waarover op 3 september jl. met de vaste commissie voor Europese Zaken een Algemeen Overleg heeft plaatsgevonden (kamerstuknummer 23 987 nr 84 ).

Externe betrekkingen

WTO/Doha
Naar verwachting zal de RAZEB, op basis van een presentatie van de Europese Commissie, spreken over de stand van zaken in de WTO/Doha-ronde. Het betreft de eerste ministeriële bespreking van dit onderwerp na het mislukken van de WTO-ministeriële eind juli. In de tijd die sindsdien is verstreken heeft de DG WTO, Pascal Lamy, getracht de vooruitgang die tijdens het overleg werd geboekt vast te houden. Ook heeft hij getracht in India en de VS de onderhandelingen vlot te trekken om toch nog dit jaar afspraken te kunnen maken. Ook Brazilië heeft zich hiervoor ingespannen.
Nederland steunt DG Lamy in zijn pogingen en wenst dat de onderhandelingen zo spoedig mogelijk worden hervat.

Somalië
De Raad zal spreken over piraterijbestrijding voor de kust van Somalië en de wijze waarop de Europese Unie kan komen tot een lichte coördinatiestructuur ter ondersteuning van eventuele nationale missies ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Dit met het oog op een mogelijke toekomstige maritieme EU-operatie voor de kust van Somalië, waarover te zijner tijd politieke besluitvorming zou kunnen plaatsvinden. In het licht van de steeds grotere humanitaire noden in Somalië is Nederland voorstander van een EU-inzet die zich in ieder geval richt op het beschermen van humanitaire transporten tegen piraterij.

Zimbabwe
De Raad zal spreken over de situatie in Zimbabwe. Na de onrechtmatige winst van President Mugabe in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in juni 2008 is de politieke en economische crisis in Zimbabwe verder verslechterd. De onderhandelingen, die na de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) op 21 juli jl. tussen ZANU-PF en de twee MDC-facties werden gestart, hebben nog niet geleid tot een akkoord tussen President Mugabe en oppositieleider Tsvangirai. Breekpunt in de onderhandelingen, waarbij President Mbeki van Zuid-Afrika als bemiddelaar optreedt, is nog steeds de verdeling van de uitvoerende macht tussen Mugabe en Tsvangirai. De EU heeft gesteld dat een eventueel akkoord recht zou moeten doen aan de wil van de Zimbabwaanse bevolking; dat wil zeggen aan de uitslag van de (door MDC gewonnen) verkiezingen van 29 maart 2008. Mugabe lijkt echter niet van plan macht uit handen te geven en probeert zo lang mogelijk door te regeren, onder het motto `business as usual'. Voorbeelden hiervan zijn het bijeenroepen van het parlement en het benoemen van gouverneurs en senatoren, ondanks de afspraak in het MoU dat dergelijke stappen niet eenzijdig mogen worden genomen.

Omdat de opstelling van Mugabe niet bijdraagt aan een permanente oplossing die de uitslag van de verkiezingen van 29 maart 2008 weerspiegelt, zal tijdens de RAZEB worden gesproken over de mogelijkheden het huidige EU-sanctieregime voor Zimbabwe verder aan te scherpen.

Georgië
De Raad zal spreken over de ontwikkelingen in de crisis tussen Georgië en Rusland en over de follow-up van de buitengewone Europese Raad van
1 september jl. Op moment van schrijven van deze geannoteerde agenda moet het Gymnich (informele RAZEB, 5 en 6 september), waar Georgië prominent op de agenda staat, nog plaatsvinden, evenals het bezoek van de Franse president en EU-Voorzitter Sarkozy, de Hoge Vertegenwoordiger Solana en Commissievoorzitter Barroso aan Moskou en Tbilisi (8 september). Over de uitkomsten van het Gymnich zal uw Kamer per brief worden geïnformeerd.

Westelijke Balkan (Servië/Kosovo)
Naar aanleiding van de recente uitlevering van Radovan Karadzic aan het Joegoslavië Tribunaal en de wens van een aantal EU-lidstaten om nu Servië tegemoet te komen, zal tijdens de Raad een aantal lidstaten waarschijnlijk het vraagstuk van de nationale ratificatie en voorlopige toepassing van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst (SAO) aan de orde stellen.

Voorafgaand aan de ondertekening van de SAO met Servië op 29 april jl. besloot de Raad dat de ratificatie in de lidstaten van de overeenkomst èn de eventuele voorlopige toepassing ervan pas zullen plaatsvinden nadat de Raad met eenparigheid van stemmen heeft vastgesteld dat er sprake is van volledige samenwerking door Servië met het Joegoslavië Tribunaal (ICTY).

Aanklager Brammertz, die op 10 en 11 september as. Belgrado opnieuw zal bezoeken, heeft nog niet geconcludeerd dat er sprake is van volledige samenwerking. Ondanks de uitlevering van Karadzic zijn de overige aangeklaagden, Hadzic en Mladic, nog immer op vrije voeten. Servië dient daarnaast nog actief te werken aan het openstellen van de archieven, het aanleveren van getuigen en het verbeteren van getuigenbeschermingsprogramma's.

Vooralsnog ziet de Nederlandse regering geen aanleiding om de Raadsbesluiten van 29 april jl. te heroverwegen of af te wijken van de ER-conclusies van juni 2008.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl