Deelgemeente Charlois Rotterdam


Raadstafel op 15 september

Op maandagavond 15 september organiseert de deelraad een raadstafel rond het volkstuinenbeleid in de deelgemeente Charlois. U bent natuurlijk van harte welkom bij deze raadstafel, die wordt gehouden in de Waalhavenzaal in het deelgemeentekantoor aan de Boerhaavestraat 11. Aanvang: 19.30 uur.

Agenda:
Opening, mededelingen en inleiding op de raadstafel door de voorzitter van de raadstafel
Inspreekrecht bewoners
Vaststelling van de agenda
Volkstuinenbeleid

Toelichting op het volkstuinenbeleid van de deelgemeente Charlois door de heren G. Ton en W. Leussink van de deelgemeente Charlois. Vragen en opinie

Portefeuillehouder Sociale Zaken van de deelgemeente, de heer L. Martijn, zal vragen van de fracties beantwoorden en zal reageren op de standpunten van de fracties. De heren Ton en Leussink zullen daarnaast eventuele technische vragen beantwoorden
Sluiting

Inspreekrecht
Tijdens raadstafels kunnen bewoners, net als tijdens deelraadsvergaderingen, hun stem laten horen over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Voorwaarde is wel dat personen die van het inspreekrecht gebruik willen maken dit uiterlijk de dag van de vergadering om 12.00 uur bij de griffie melden (tel. 010 -4107443. of via griffie@charlois.rotterdam.nl)

Boetes voor illegaal
dumpen tuinafval

Wie in Zuidwijk illegaal zijn of haar tuinafval dumpt in het gemeentelijk groen, kan vanaf nu rekenen op een fikse boete.

Het komt in Zuidwijk regelmatig voor dat bewoners na het opknappen van hun tuin het afval niet netjes opruimen, maar in parken en plantsoenen storten.

De omwonenden, Gemeentewerken, de wooncorporatie en de deelgemeente zijn het zat en vinden dat dit bestraft moet worden. En dat gaat vanaf nu ook gebeuren. Wie nu nog zijn tuin- en ander afval dumpt in het openbaar groen krijgt daarvoor een boete.

Extra toezicht
Leden van jongerentoezichtsteam Watch Out en de buurtconciërges van Vestia en de Omij gaan extra toezicht houden. De medewerkers van de dienst Stadstoezicht treden zonder pardon op als ze een overtreding zien. De boete die u kunt krijgen kan oplopen tot meer dan E 60,-. De kosten voor de verwijdering van het afval worden ook op u verhaald.

Afspraak
U kunt uw tuinafval (en ook uw grofvuil) gratis laten ophalen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met Roteb via het gratis telefoonnummer: 0800- 1545.
U kunt ook zelf u afval afgeven bij de Roteb. Dit kunt u doen in het Milieupark aan de Aploniastraat 12 op Bedrijventerrein Charlois (nabij McDonalds aan de Driemanssteeweg). De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:15 uur.
Voor meer informatie en het maken van een afspraak: 0800-1545 (gratis)

Vals geld in omloop

Vorige week zijn twee winkeliers in de wijk Carnisse gedupeerd doordat zij vals geld hebben aangenomen.
Er werd afgerekend met briefjes van 200 euro, die naderhand vals bleken te zijn.
Opmerkelijk is dat de scanapparatuur, waarmee winkeliers kunnen controleren of papiergeld echt of vals is, in dit geval geen alarm sloeg. Pas bij het storten van het geld bij de bank bleek het om vals geld te gaan. De gedupeerde winkeliers gaan uiteraard aangifte doen bij de politie. Onduidelijk is of nog meer winkeliers in de deelgemeente getroffen zijn door deze vervalsingen.

Besluit tot vaststelling containerlocaties
in Pendrecht

De directeur van de Roteb maakt bekend dat namens het college van Burgemeester en wethouders en gelet op artikel 4.2.4 en artikel 4.2.11 lid 3 van de Algemene Plaatselijke Verordening en het Besluit Afvalstoffen in de wijk Pendrecht van de deelgemeente Charlois ondergrondse containers als inzamelmiddel van restafval, papier en glas zijn aangewezen.

Locaties
De directeur Roteb heeft de volgende locatie vastgesteld:
- Tiengemetenhof, ter hoogte van nr. 75-184. Het gaat om 2 halfverdiepte containers voor restafval.
Het overzicht en het getekende besluit liggen vanaf de publicatiedatum, gedurende zes weken ter inzage in:
het kantoor van de Roteb, receptie Reinigingsbedrijf Zuid, Laagjes 22, Rotterdam
het kantoor van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11, Rotterdam. Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van publicatie een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Een belanghebbende is degene wiens belang persoonlijk en rechtstreeks bij het besluit betrokken is. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: de gronden van het bezwaar; de naam en het adres van de indiener; de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.
Het is wenselijk tevens een kopie van dit besluit mee te sturen. Het bezwaarschrift moet naar de Algemene Bezwaarschriftencommissie , Postbus 70012m 3000 KP Rotterdam. Of per fax: (010) 417 33 50. Informatie
Roteb plaatst de containers binnenkort. Zodra de nieuwe containers zijn opengesteld, kunt u er gebruik van maken. Voor meer informatie over de nieuwe afvalcontainers kunt u bellen met de Containerinformatielijn, via het telefoonnummer 0800- 1545.

Muziekmaken bij Zuiderparkspelen

Op zondag 21 september vinden bij de Kanovijver en Avontureneiland in het Zuiderpark de "Zuiderparkspelen" plaats.

Er zijn die dag héél veel leuke activiteiten in het park en muziekmaken samen met een deel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is er één van.

Iedereen, groot en klein, mag meedoen.
Heb je zin om met je eigen instrument mee te doen, kom dan om 10.00 uur naar het Zuiderpark en meld je aan bij het informatiepunt. Alle belangstellenden kunnen dan repeteren met de leden van het orkest. Om 12.15 uur geven we dan met elkaar een spetterend concert. Geen eigen instrument?
Wil je graag meedoen, maar heb je zelf geen instrument? Dan ben je welkom op het Fort van Verbeelding waar muziek gemaakt wordt op steigerbuizen en cementkuipen.
Er is plaats voor iedereen.
Kom naar buiten, naar het Zuiderpark, speel mee en verras jezelf en anderen.

Veegploegen bundelen krachten

Dagelijks zijn in de deelgemeente Charlois vele mensen actief om de straten en pleinen schoon te houden: medewerkers van Roteb en de Buurtserviceteams, verslaafden via Jobscore, taakgestraften via de Reclassering en cliënten van Bouman GGZ. Vanaf 9 september bundelen zij, onder regie van Roteb, in een uniek samenwerkingsverband hun krachten.

Voortaan gaan Roteb en de andere teams dagelijks samen op pad om uw wijk schoon te houden. Zij volgen daarbij in principe de veegschema's van de machinale veegdienst van Roteb. De andere ploegen gaan met bezem en afvalzak aan de slag. Voordeel is dat de hele straat in één keer spic & span wordt.
Maar het is op deze manier ook mogelijk om de ploegen flexibel in te zetten: dus waar ze het hardst nodig zijn.
De Roteb is en blijft verantwoordelijk voor het schoonhouden van de woonomgeving maar door een beter afstemming met de andere deelnemende partijen kan de wijk effciënter en beter worden schoongehouden.

Overigens zijn niet alle ploegen in alle wijken aan het werk. Jobscore is voorlopig alleen actief in Oud-Charlois, terwijl de mensen met een taakstraf meewerken in Carnisse en Tarwewijk. In Zuidwijk en Pendrecht vegen cliënten van Bouman GGZ met Roteb mee.
De coördinatie van de dagelijkse schoonmaakactiviteiten vindt plaats vanuit de Roteb-post aan de Vaerhorst in Zuidwijk.

Het gaat voorlopig om een proef van drie maanden.

Uitnodiging Raad in de Tarwewijk

De deelraad Charlois wil graag van u weten wat u belangrijk vindt in uw wijk
Welke dingen gaan goed en welke dingen gaan volgens u minder goed en moeten verbeterd worden? Daarom organiseert de deelraad op 22 september a.s. een "Raad in de Wijk" in de Tarwewijk. Tijdens deze discussiebijeenkomst kunt u als bewoners van de Tarwewijk praten met deelraadsleden over wat er speelt in uw wijk. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 22:00 uur in het Millinxparkhuis aan de Millinxstraat 37. U bent van harte welkom om deze discussiebijeenkomst bij te wonen!

---

---
Aanmelden Talentenshow

Op vrijdag 26 september heet Zuidwijk voor één avond 'Sterrenwijk'. Talenten uit Zuidwijk en Pendrecht treden op tijdens deze avond.

Van 19.30 tot 23.00 uur strijden de talenten op het grote podium in de circustent op het Slingeplein om prachtige prijzen. En niet alleen de talenten uit Zuidwijk en Pendrecht zijn die avond te zien. Ook de uit Zuidwijk afkomstige John Doe band treedt op.
Sterrenwijk is een (lokale) mix van bekende televisieprogramma's en talentenjachten, zoals Idols en So you wanna be a popstar. De organisatie is op zoek naar jonge talenten tussen de circa 14 en 28 jaar die op verschillende terreinen hun talenten willen tonen; zang, dans, rap, poëzie, acrobatiek en alle andere kunstzinnige uitingen. Wil je meer informatie kijk dan op: www.charlois.rotterdam.nl

Meedoen? Meld je dan nu aan bij:
Paul Steinmann 06-17296956


---

---

GGD Rotterdam-Rijnmond start campagne Mantelzorg

De GGD Rotterdam-Rijnmond is 5 september van start gegaan met de campagne Mantelzorg. Als je langdurig zorgt voor een ander, bijvoorbeeld een ziek familielid of goede bekende, dan ben je mantelzorger. In Rotterdam zijn naar schatting zo'n 70.000 mantelzorgers actief. De zorg die ze verlenen is in veel gevallen een dagtaak, terwijl ze vaak ook nog een baan en een gezin moeten runnen.

De gemeente Rotterdam wil mantelzorgers met raad en daad ondersteunen. Dat gebeurt via de Steunpunten Mantelzorg. Ruim 1.100 mantelzorgers bezochten vorig jaar zo'n Steunpunt. De gemeente Rotterdam wil de komende jaren veel meer mantelzorgers ondersteunen. Maar dan moeten ze wel eerst gevonden worden, want de meeste mantelzorgers verrichten hun zorgtaken 'uit het zicht'. Vaak zijn ze zich er niet eens van bewust dat ze mantelzorger zijn. De eerste stap in de Mantelzorgcampagne is dan ook om de grote groep onbekende mantelzorgers te leren kennen. Daarom is er een cadeau voor hen ontwikkeld: De Tas.

De Tas
In De Tas vind je allerlei cadeaus. Naast een magazine voor en door mantelzorgers, een uitnodiging voor De Dag van de Mantelzorg, kortingsbonnen en douche-producten, vind je De Agenda 2009. Praktisch en prachtig vormgegeven, maar zeker ook inspirerend. Elf Rotterdammers die zorgen voor een ander vertellen hun verhaal.

Zorg je voor een ander of ken je iemand die voor een ander zorgt? Haal dan De Tas op bij de Steunpunten Mantelzorg, Stadswinkel of het Deelgemeentekantoor bij jou in de buurt. Adressen kun je vinden op www.derotterdamsetas.nl. Wat je ervoor moet doen? Alleen je naam en adres invullen en je kunt De Tas meteen meenemen! Ook zullen vrijwilligers in september en oktober op meerdere plekken in Rotterdam De Tas uitdelen.

De Dag
Op 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, vindt de Rotterdamse editie van dit landelijke evenement plaats in Ahoy. Deze feestelijke Dag vormt de tweede en afsluitende stap in de Mantelzorgcampagne.

Mantelzorgers kunnen op die dag in Ahoy kennis maken met de Steunpunten Mantelzorg en andere mensen ontmoeten die begrijpen wat het is om te zorgen voor een ander. Het thema van de dag is 'Mantelzorg is topsport' en meerdere topsporters en bekende artiesten beloven er bovendien een spetterend feest van te maken.

In De Tas zit een brochure waarmee je twee toegangskaarten kunt ophalen of telefonisch kunt bestellen bij het dichtstbijzijnde Steunpunt Mantelzorg. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus wees er op tijd bij!