Gemeente IJsselstein


Vernieuwde fietskaart voor de stad en regio Utrecht

Datum: maandag 15 september 2008
Snel en comfortabel fietsen tussen de stad Utrecht en omliggende gemeenten?
Kies eenvoudig voor de belangrijkste, doorgaande fietsroutes op de vernieuwde fietskaart voor Utrecht en omgeving. Samen met de twee andere regionale fietskaarten bevatten ze aanbevolen fietsroutes in het hele gebied van Bestuur Regio Utrecht.

De eerste uitgave van de fietsplattegrond voor stad Utrecht en omgeving verscheen in de zomer van 2006. De vernieuwde kaart is eveneens gericht op fietsers in de stad Utrecht en op de routes naar de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Maarssen, Nieuwegein en Zeist. De eerste kaart werd zo'n succes dat de verkooppunten snel door hun voorraad heen waren. De vernieuwde versie is op een aantal punten verbeterd. Met name het gebied ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, waaronder Leidsche Rijn, is sterk geactualiseerd. Verder is de kaart uitgebreid met handige informatie. Zo staat langs de route gemarkeerd waar fietsverhuur (waaronder de OV-fiets) en fietsreparatie mogelijk is en waar bewaakte fietsenstallingen en fietskluizen te vinden zijn. Op de achterzijde van de kaart staan de adresgegevens en andere handige informatie voor fietsers.
Naar het voorbeeld van de eerste fietsplattegrond verschenen medio 2007 ook fietskaarten voor Utrecht Zuid (gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Vianen) en Utrecht Oost (gemeenten Bunnik, De Bilt en Zeist). De drie kaarten hebben dezelfde schaal en sluiten perfect op elkaar aan. Ze moeten het vervoer per fiets in de regio verder stimuleren. Het gaat om het verbinden van de belangrijke fietsroutes door en tussen de diverse kernen, met name van belang voor woon-werkverkeer en vrijetijdsbesteding.
Een vierde kaart, van het gebied Utrecht, Harmelen, Maarssen, Kockengen en Breukelen is in de maak en verschijnt medio oktober 2008. Bestuur Regio Utrecht heeft het voortouw genomen in de ontwikkeling van deze op elkaar aansluitende regionale fietskaarten. De vernieuwde fietskaart voor Utrecht en omgeving is gemaakt in samenwerking met de gemeente Utrecht, de Fietsersbond en provincie Utrecht. De Cito-plan fietskaarten zijn voor EUR 4,50 per stuk verkrijgbaar bij VVV-kantoren, boekhandels en fietsenwinkels in de regio Utrecht.